Читај ми!

У Јапану погоршање радних навика због фудбала

Земљу излазећег сунца је због историјских резултата њене репрезентације у Катару захватила права фудбалска грозница, која се одражава на потрошњу и радне навике становништва.

Земљу излазећег сунца захватила је права фудбалска грозница, јер њена репрезентација на Светском првенству у Катару остварила историјски резултат освајањем првог места у квалификационој групи, и то тако што је драматичним преокретима поразила бивше светске прваке Немачку и Шпанију.

У обе утакмице против европских фудбалских дивова Јапан је губио након првог полувремена, али је у другом, у кратком временском периоду, успео не само да надокнади заостатак, већ и шокира фаворизоване противнике. Свака од тих победа по себи је историјска за острвску државу од 125 милиона становника јер њена репрезентација до сада није успела да тријумфује над Немачком и Шпанијом.

Јапанска селекција је, поред стотина хиљада електронских порука и писама, данас, чини се, добила и натприродну подршку будући да су се ђаци и грађани места Танабе у префектури Вакајама окупили у локалном шинто храму Кумано Хонгу, у којем се одаје пошта митскoм троножном гаврану који се традиционално сматра гласником богова и који фигурира на грбу Јапанског фудбалског савеза, како би се помолили за даљи пробој фудбалера своје земље на Светском првенству у Катару.

Истовремено, стручњаци Економског института у саставу осигуравајуће компаније Даиићи сеимеи, познати по прорачунима економских ефеката великих спортских манифестација као што је недавно одржана олимпијада, изашли су у јавност са проценом да је током групног такмичења у Катару јапанска фудбалска репрезентација у својој земљи подстакла додатну потрошњу од бар око 115 милиона евра. Она се првенствено огледала у повећаној продаји дресова, додатној конзумацији пића током утакмица и наруджбинама хране на кућне адресе.

Пошто су ти мечеви падали углавном дубоко у ноћ по јапанском времену, домаћи медији јављају да расте број компанија које су вољне да својим запосленима дају слободно јутро или читав дан како би ови могли да проведу претходну ноћ пред телевизијским екраном навијајући за репрезентацију своје земље. 

Следећи противник Хрватска

И док није познато колики је економски губитак услед смањеног броја радних сати у таквим предузећима или пада продуктивности међу радницима који су морали да се појаве у фирми у исто време као и обично и који су због ноћног фудбалског бдења на посао дошли поспани и исцрпљени, зна се да њихови љубимци у плавим дресовима сада уживају у добитку од 12 и по милиона евра који су стекли пласманом у други круг такмичења и да желе више од тога.

Упорни и брзи Јапанци ће у осмини финала играти против искусне екипе Хрватске. Бивша југословенска република се у завршницу турнира пласирала са пет освојених бодова као друга иза афричког представника и једног од изненађења турнира Марока, у групи у којој су наступиле и екипе Белгије и Канаде.

Хрватска и Јапан до сада су се састајали укупно три пута и у тим међусобним окршајима имају половичан успех. Земља излазећег сунца тријумфовала је у пријатељској утакмици 1997. са 4:3, али је на Светском првенству у Француској наредне године претрпела пораз резултатом 0:1. "Ватрени" и "плави самураји" укрстили су копља и на СП у Немачкој 2006, када су поделили бодове без голова.

Осим по чињеници да је освајала треће и друго место на најважнијем фудбалском такмичењу, у фудбалском смислу Хрватска је у острвској царевини позната и по томе што је у њој, у тадашњој Кроацији (Динаму), у сезони 1998.-1999. играо легендарни нападач Казујоши Миура, који и данас, с пуних 55. година, активно игра фудбал, додуше као члан трећелигаша ФК Јокохама (и на позајмици у четворолигашу).

Од нереалног до реалног

Јапан је, укључујући ту и Катар, до сада на светским првенствима у фудбалу наступао седам пута, а први пут му је то пошло за руком 1998. Четири пута је испао у групној фази такмичења, док је два пута изгубио у осмини финала - последњи пут пре четири године у Русији, када је након вођства од 2:0 против Белгије доживео непријатни преокрет.

Пред турнир у Русији јапански медији константним притисцима да се изјасни о коначном циљу изнудили су од тадашњег селектора Акире Њишина изјаву да његова репрезентација циља полуфинале. Ово упркос томе што она није имала довољно времена да се припреми под његовом палицом, пошто је Њишино преузео кормило државног тима од смењеног селектора Вахида Халилходжића само два месеца пре почетка фудбалских борби у Русији.

Ове године пред само светско првенство медијско интересовање у Јапану је било видно мање него у прошлости пред исто такмичење, али је сада јасно да су деценије великог улагања новца и труда у развој домаћег фудбала, те све чешћи одласци јапанских играча на каљење у иностранство у врло младом добу почели да доносе дивиденде и на великим такмичењима, те да ова генерација има талента и храбрости да озбиљно угрози Хрватску.

Отуд и изјава садашњег селектора Хађимеа Моријасуа, коју је дао тек након тријумфа над Шпанијом, да је нови циљ његовог тима пласман "у првих осам, па и корак даље" има много више кредибилитета од оне његовог претходника.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије