Читај ми!

Дојче веле: Репрезентација Немачке је постала осредња

Немачка је испала са Светског првенства. Ни победа против Костарике није била довољна. Испадање не само да је драматично, оно потврђује тренд који траје већ дуго, сматра новинар спортске редакције "Дојче велеа" Томас Клајн.

Дошао је крај. Задњи звиждук суткиње Стефани Фрапар обележио је испадање немачке репрезентације са Светског фудбалског првенства у Катару.

Након три утакмице, завршена је авантура тима под вођством савезног селектора Ханзија Флика. И то више него заслужено.

Након лоше представе против Јапана, и у нападу и у обрани, уследио је скок квалитета у другој утакмици против Шпаније, али оно што је немачка репрезентација показала у одлучујућој утакмици против Костарике, било је једноставно мало. Премало. Екипа је на тај начин потврдила тренд који траје већ годинама - Немачка је постала осредња.

Немачка репрезентација, која је, нарочито у првом полувремену против Костарике, 31. репрезентације на Фифиној светској ранг-листи, деловала као без главе, без идеја и безопасно.

Није успела да се истакне у нападу, додавања су се завршавала код супарника, ударци ка голу су промашивали циљ за више метара, а у одбрани су Антонио Ридигер, Никлас Зиле или Давид Раум повремено правили грешке од којих се дизала коса на глави.

Као и на Светском првенству пре четири године у Русији, немачка селекција и овога пута мора кући већ након првог круга. Ни на Европском првенству прошле године екипа није била успешна и испала је већ у осмини финала против Енглеске.

Оно што се могло видети у Катару показује даље, горко назадовање немачке репрезентације. Тим је у последњих десет утакмица на турнирима успео да оствари само три победе - то не може бити довољно за тим Немачке.

Хеликоптером на конференцију за новинаре?

Изградња новог тима која је с Ханзијем Флцком почела пре нешто више од годину дана, запала је у кризу. Притом нису проблематични само спортски успеси.

И око онога што се догађа ван терена све чешће се мрште и највећи навијачи националне репрезентације. Пре друге утакмице на Светском првенству против Шпаније, на конференцију за новинаре у Дохи дошао је само селектор, иако би морао да се појави бар још један играч.

Путовање од кампа немачке екипе у Ал Шамалу до главног града Катара, што је удаљеност од око 100 километара, за играче једноставно није било прихватљиво, објаснио је Флик.

То је била увреда за представнике светских медија који су чекали, као и за навијаче. Немачки фудбалски савез (ДФБ) је наводно за то "далеко" путовање на конференцију за новинаре, од Фифе затражио хеликоптер, али Фифа се томе успротивила. То је био арогантан испад који се не може објаснити, ни прихватити.

Превише играча су осредњи

У спортском погледу, немачка национална селекција већ годинама има исти проблем: нападачи не погађају гол, а одбрана осредње спречава голове противника.

Недостаје нападач, права "деветка" - какви су својевремено били Мирослав Клосе или Јирген Клинсман. Постоји, истина, један кандидат - Никлас Филкруг, али тај нападач Бремена не спада у светски врх.

У одбрани дефанзивним играчима једноставно недостаје квалитет. Једино Антонио Ридигер или голман Мануел Нојер по правилу испуњавају висока очекивања. Остали немају квалитет да би могли да се носе са светским врхом.

Али, одакле да савезни селектор узме играче? Већ годинама не функционише процес формирања таквих будућих репрезентативаца, који би немачки тим могли да врате на стазу успеха. Кад имате већином осредње играче, онда је то довољно само за фудбалску осредњост.

Тек пре две године ДФБ је променио своју систем тренинга. Продрман неуспехом на Светском првенству у Русији, директор ДФБ Оливер Бирхоф најавио је далекосежне промене у тренингу и подстицању младих фудбалера.

Под насловом "Пројекат будућност - за будуће светске прваке", желимо да Немачку у идућих 30, 40 година етаблирамо у светском врху, најавио је Бирхоф.

Тај пут би могао да потраје дуже него што се мислило. Флик је сада под веома великим притиском, јер следеће такмичење је Европско првенство за две године, а домаћин је Немачка. То не оставља много времена том 57-годишњаку који сада мора да докаже свој квалитет као селектор.

среда, 26. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару