Читај ми!

Дај тај Евробаскет! Србија боља од ривала и судија, два полувремена за бригу и радост

Кошаркашка репрезентација Србије уписала је битну победу над Турском у Истанбулу резултатом 79:72 у мечу квалификација за Свестко првенство. Србија тријумфом остаје у игри за пласман на СП и Олимпијске игре, али и у правој атмосфери одлази на Евробаскет.

Дуел две веома квалитетне селекције, које су у сусрет ушле у различитом расположењу, припао је "Орловима.

Србија је пре пар дана надиграла Грчку, док је Турска шокантно изгубила од Летоније. 

Утакмица у Истанбулу била је од огромног улога за обе селекције, како због разлога што су и једни и други имали исти скор (2-3) до овог меча, тако и због моментума, атмосфере и форме са којом ће се отићи на Европско првенство.

Србија је одиграла два различита полувремена, у првом је све ишло по плану, водила је са 19 поена, да би у другом морала у самом финишу да одбија налете ривала и упише тесну и тешком муком зарађену победу.

Може селектор Пешић да буде радостан због много тога што је видео у последње две утакмице од својих изабраника, али исто тако очигледно је да постоје ствари на којима се може и мора порадити, као и да се наша селекција никада не сме опуштати.

Једна од најбитнијих ствари виђених на овом мечу, поред победе наравно, свакако је повратак Василија Мицића на паркет.

Иако није био 100 одсто спреман, Васа је још једном показао пожртвовање и преданост репрезентацији, одиграо једну физички захтевну утакмицу и у кључним моментима преузимао одговорност.

Рутински и доминантно деловала је Србија од првог минута меча.

Видела се жеља за доказивањем свог квалитета, да је Србија за класу боља од противника и да је склопила коцкице које су јој у претходном периоду недостајале.

Никола Јокић је и у овом мечу оправдао статус једног од најбољих кошаркаша на планети, пошто је од самог старта био изузетно агресиван и користан на паркету. 

Није имао Алперин Шенгун, иначе НБА центар из редова Хјустона, икаквог решења за Николу, који је поентирао из свих позиција и углова.

Чак 19 поена Јокића виђено је у првом делу меча, у којем су га одлично разумели и пратили и саиграчи.

Посебан акценат, Србија је показала у одбрани у првих 20 минута меча, пошто је у првој деоници примила тек 11, а до полувремена 28 поена.

Традиционално, није Србија наишла на разумно, фер и коректно суђење у Истанбулу, па се могло наговестити да би у другом делу утакмице Турска могла да покуша да учини меч занимљивијим.

Упркос брзим поенима на старту треће четвртине, када је Србија стекла 21 поен предности, није дуго требало Турској да, уз пар веома очигледних судијских грешака у њихову корист, ухвати прикључак.

Оно на шта треба обрати посебну пажњу је и детаљ, случајни или намерни, у којем Србија губи предност када Јокић и Мицић нису на паркету.

На све то, судије су одлучиле да доделе две техничке Лучићу и тиме га искључе са даљег тока утакмице.

Треба похвалити и упорност и квалитет турских играча, међу којима предњаче Осман, Ларкин, Шенгун, Коркмаз...

Јокић је нешто дуже одмарао, пре него што се вратио и на кратко одбио налете ривала.

Из другог полувремена, селектор Пешић, који је данас прославио 73. рођендан, може извући две изузетно битне ствари.

Једна је да Србија не може играти предуго на "аутопилоту", да има проблема са организацијом напада и контролисањем темпа меча.

Друга, она која може да радује велики број навијача, јесте да Србија у свом саставу има огроман број рођених лидера, рођених бораца, који ће и у оваквим утакмицама и расподелама снага, учинити све да наш тим дође до победе.

Лучић је то показао у претходним сусретима, да би вечерас ту улогу преузели Калинић и Гудурић.

Два играча који знају како је то играти у препуној дворани у Истанбулу и врелој атмосфери, у моментима када се утакмица ломила, преузимали су одговорност, погађали битне тројке, хватали кључне скокове и изузетно важно - играли добру одбрану.

Гудурић и Калинић постигли су по 14 поена и у великој мери олакшали посао Јокићу и Мицићу, ставивши им се на располагање у ситуацијама када би поменут двојац привукао велику пажњу одбране. 

Стара је пословица да је кошарка игра моментума, серија и налета.

Србија је на прави начин изградила победничку атмосферу, форму и моментум, па је остала у игри за квалификовање на Светско првенство, али и на прави начин отишла на Евробаскет.

Квалификације за Мундобаскет настављају се у новембру, а "орлови" први меч на шампионату Европе играју у петак, 2. септембра, против Холандије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи