Читај ми!

Томашевић и Симоновић: Синоћ смо гледали прави спектакл, против Турске неће бити лако

Чак 19.150 гледалаца било је подршка репрезентацији Србије синоћ у квалификационој утакмици са Грчком. Са једне стране Никола Јокић, са друге Јанис Адетокумбо. После продужетка, Србија је победила Грчку са 100:94 и сада има више шанси за Светско првенство 2023. Да су наши кошаркаши остварили победу на веома битној утакмици у фантастичној атмосфери, потврђује и некадашњи репрезентативац Дејан Томашевић, док Марко Симоновић истиче да смо гледали прави кошаркашки спектакл. Поручују и да није било много изненађења и да је напета игра била очекивана.

Легендарни репрезентативац Дејан Томашевић каже за РТС да ми волимо кошарку, волимо велике утакмице и волимо да гледамо велике играче.

"Ниједног тренутка није требало да се сумња да ће ова утакмица бити пред пуним гледалиштем и заиста фантастична атмосфера и фантастична утакмица", каже Томашевић.

Истиче да нисмо само могли да гледамо тренутно двојицу највећих звезда у свету кошарке, већ и врло неизвесну утакмицу и продужетак на крају.

"За нас врло битна победа, за нас је у свакој квалификационој утакмици свака победа јако битна, а сваки пораз нас дефинитивно удаљава од Светског првенства. Једну смо добили синоћ у фантастичној атмосфери, сада се спремамо за другу против Турске", додаје Томашевић.

И бивши репрезентативац Марко Симоновић, сада помоћни тренер Црвене звезде, сагласан је да је синоћна утакмица била прави кошаркашки спектакл, као и да је била занимљива за гледање.

"Мислим да је публика имала шта да види – два МВП НБА, МВП Евролиге, најбољи центар и крило Евролиге… Мислим да је било уживање гледати и крај ТВ екрана и у дворани", поручује Симоновић.

Сматра да није било много изненађења и да је била очекивана и наша игра, али и игра грчке репрезентације.

"Очекивано је било да ће бити напето, то су по мом мишљењу две екипе које су за предстојеће Европско провенство међу фаворитима и знају се играчи, знају једни друге, играли су доста пута једни против других", додаје Симоновић.

Владимир Ђокић, селектор јуниорске репрезентације до 18 година, која је освојила овог лета сребро на првенству Европе, поручује да је синоћ била веома битна утакмица, да је остварена велика победа, да је и публика била на врхунском нивоу, као и да је синоћ све било за дивљење.

"Ми имамо обавезу да одемо на то Светско првенство и убеђен сам да ћемо то и урадити", додаје Ђокић.

"Овај вид такмичења добра идеја, али ако имамо најбоље играче"

Синоћња утакмица је најављивана као окршај две НБА звезде – Јокића и Јаниса. Ипак, Томашевић истиче да је кошарка колективни спорт и да ниједан појединац није изнад тога.

"Поготову у Србији никада ниједан тренер, играч, нити функционер није волео да издваја појединце, па тако ни у овом случају. Сигуран сам да и сам Никола не воли да прича сувише о некој својој улози иако ми сви знамо колико је његова улога доминантна и битна", наводи Томашевић.

Истиче да чињеница да су се све карте продале за дан или два говори колико је публика желела да испрати наше кошаркаше, али и највеће звезде у свету кошарке.

"Овај вид такмичења је јако добра идеја, али уколико имамо најбоље играче. Уколико их немамо, онда ћемо долазити у ситуацију пре свега да неке велике репрезентације, попут наше или Шпаније, Француске, губе неке утакмице не због квалитета противника, већ због немогућности да имају своје најбоље играче", додаје Томашевић.

Истиче да би у тој ситуацији и "Пионир" би био превелика дворана, јер наши људи пре свега воле да гледају велике играче.

Велики хендикеп неиграње Васе Мицића, Јарамаз одиграо фантастично

Томашевић указује да се нада да је Василије Мицић добро и да неће дуго бити одсутан, као и да ће бити спреман за Европско првенство.

Поред тога, наводи да је Огњен Јарамаз одиграо фантастично и да је умногоме допринео нашој победи.

И Владимир Ђокић истиче да је био велики хендикеп неиграње Васе Мицића, али да смо показали да имамо још великих играча.

"Јарамаз је изнео утакмицу на једном врхунском нивоу, имали смо сјајне роле Гудурића, имали смо јако добру игру високих играча. Тако да, квалитет имамо, Пешић је ту, тако да не сумњам у успех", додаје Ђокић.

"Против Турске идемо на победу, али неће бити лако"

На питање шта очекује од утакмице у Турској и колико је она озбиљан противник, Симоновић каже да је сигуран да ће наша екипа ићи на победу, али да сигурно неће бити лако.

"Мислим да нам је ова победа баш добро дошла, да мало и подигнемо форму пред само ЕП, а верујем ће момци сада да искористе тај моментум да одиграју добру утакмицу и да полако уведу себе у тај неки свој најбољи могући ритам и индивидуални и тимски за ЕП", поручује Симоновић.

Ко су фаворити на ЕП 

У септембру је Европско првенство, а на РТС-у гледаћемо све мечеве Србије и много више од тога. Говорећи о томе да ли је Србија фаворит за медаљу, Томашевић каже да наравно да идемо тамо са идејом да освојимо медаљу.

"Није лако, али се све репрезентације налазе у сличној ситуацији да неколико дана пред само ЕП играш неке јако, јако битне утакмице, поготову Србија која мора обе да добије", наводи Томашевић.

Наводећи ко су још фаворити за медаљу на ЕП, Томашевић каже да су то стандардно репрезентације Грчке, Француске, Литваније, Шпаније у нешто измењеном саставу, као и Турске.

"У последње време се на сваком ЕП појави нека нова репрезентација, сигуран сам да ће то бити случај и на овом", додаје Томашевић.

Ипак, пре свега, жели да наша репрезентација добије утакмицу против Турске у недељу.

"Да онда у добром расположењу и колико толико здрави одемо на ЕП и да кроз први серијал утакмица достигнемо неку максималну форму и да можемо да причамо поново о земљи кошарке и о томе да се наша репрезентација враћа са медаљом око врата", закључио је Томашевић.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи