Читај ми!

Три месеца до још једне Фантастичне планете

Нова сезона Фантастичне планете чека гледаоце РТС-а од септембра у јесењој програмској шеми у старом термину, уторком у 22.00.

Владимир Банић обишао је све континенте наше Фантастичне планете и у нових 18 педесетоминутних епизода водиће нас кроз бразилску Амазонију, перуански Мачу Пикчу, Титикаку и Наска пустињу. У Колумбији ће пролазити поља коке и упознати нас са страстима које носи најсмртоноснији дерби Јужне Америке.

У Азији ћемо упознати футуристични Сингапур, пренасељени Хонг Конг и такмичарску Јужну Кореју.

На Блиском истоку Фантастична планета пловила је кроз Ирак реком Тигар и била на посебном окупљању једног од најтајанственијих народа на свету - Јазида. Током рата у Израелу забележили су страхоте које подносе оба народа чекајући мир.

У Африци, Владимир Банић је испратио једну од највећих миграција на свету - велико путовање животиња из Кеније у Танзанију и најзидржљивије тркаче планете - Каленџин људе.

У Северној Америци Фантастична планета је упознала вуду религију и људе који верују да духови постоје и да се са њима може разговарати. У ураганској Флориди сазнају о томе колико планета може да буде екстремна као и колико смо близу томе да обичан човек путује у космос.

Фантастична планета у овој сезони отпутовала је и у далеку Аустралију где је Владимир Банић проверио како се живи у граду који је саграђен под земљом, где је место Абориџина данас и колико модерни човек утиче на остали живи свет овог најненасљенијег континента.

У Европи Фантастична планета је обишла Исланд током ерупције и снимила историјски Калчо Сторико, најбруталнији постојећи спорт, али и једну од најопаснијих трка на овом континенту - ону са биковима у Памплони.

После више од 200 дана снимања и неколико кругова око глобуса аутор Владимир Банић каже да и даље постоје места која се опиру да постану део униформне планете која се храни у fast food-у, живи на друштвеним мрежама и облачи, радује и жали као да чита сценарио, а не да живи свој живот.

Данас је изазов наћи такве људе - оне који живе за себе, а не за друге. То су посебни припадници наше врсте и сваки пут се осетим пребогато када упознам нечију искрену страст, жељу па и страхове. 

О томе колико је захтеван био овај документарни пројекат Банић каже да километри све говоре. 

У првој сезони смо имали преко осамдесет летова у једној години. У овој је број летова нешто мањи, али је то надокнадио број километара које смо екипа и ја превезли аутомобилом, а реч је о десетинама хиљада. 

Организам реагује на све промене, климатске, временске, промене у исхрани. Снимали смо на преко 4000 метара у Перуу. Висинска болест је озбиљна претња и чак и без ње човек се много брже умара и изазов је био радити по 12 сати у таквом амбијенту. Примили смо вакцине за болести које преносе комарци и били на антималаричним лековима дуже време. 

Владимир Банић је пре рада на документарном серијалу Фантастична планета био РТС-ов репортер који је извештавао са бројних места која су била ризична, због чега је и добитник награде за новинарску храброст Милан Пантић. Био је у  ратној Сирији, Авганистану, Гази, Нагорно Карабаху, као и црвеним зонама Италије и свуда где се ширила корона на почетку пандемије укључујући Јапан и Француску. Колико се рад на Планети разликује од његове претходне специјалности и шта им је заједничко? Он каже то што се у оба случаја дан заврши без слободног атома енергије. Ипак, наглашава да у томе није сам.

Захвалан сам екипи која је разумела да радимо на нечем посебном. И што је схватила да са нашим српским буџетом можемо да се такмичимо са великим продукцијама само ако од једног радног дана направимо два, од два четири и на крају од двеста - четиристо. Наши гледаоци имају кабловску телевизију и очи су им навикле на један квалитет програма који ми покушавамо да стигемо и можда мало пребацимо. Сниматељи и монтажери су радили у једном дану дупле смене и ја сам им због тога захвалан.

Фантатстична планета је пројекат у којем су укључени међународни професионалци, колико је то допринело да овогодишњи серијал опет буде на нивоу светских продукција?

Много. Од почетка је у организацији снимања и истраживању саговорника укључена Линда Гиветаш (Linda Givetash) која је Канађанка, са јужноафричким и иранским пореклом. Њено знање и искуство коју као некадашњи новинар NBC News, а данас AFP носи нам је значајно помогло у овој сезони.

Опет је са нама био сниматељ Бразилац Карлос Леандро Рамос (Carlos Leandro Ramos) који је прошле године са Фантастичном планетом прошао Фавеле Рио де Жанеира, а ове целу Јужну Америку, са изузетком Аргентине у којој је снимала Камила Познер (Camila Pozner). У Северној Америци придружио нам се веома талентовани Метју Боуви (Matthew Bowie), а у Африци је опет био са нама Лоренс Кимани (Lawrence Kimani).

Главни сниматељи на серијалу су Борислав Ристовић, Марко Бајжељ и Михајло Тодоровић. Монтажери су Давор Босанкић и Драган Красић.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару