У Рипњу се „бије Колубарска битка“

Пуцало се данас на Авали, било је експлозија и дима – домаћа серија и филм, под радним називом „Краљ Петар Први у славу Србије“, ових дана снимају се у Рипњу.

Прасак и дим изнад Рипња. Бије се Колубарска битка, а Краљ Петар управо је стигао у пешадијски пук како би војсци подигао морал. Само у тој једној сцени учествоваће 200 статиста, биће исто толико пушака, митраљеза и специјално направљене реплике топова.

Снимање специјалних ефеката изузетно је скупо и захтевно. Поље где се одржава битка данима је припремано. Паљена је трава и растиње да би се дочарало згариште, багери су копали ровове и рупе у које се постављају такозвана пиротехничка звона.

Продуцент и главни глумац Лазар Ристовски припремао се за снимање овог филма пуних седам година. Многи кажу да невероватно личи на Краља Петра.

„Не само маска која је карактеристична за краља Петра, него сам радио и на тој духовности коју је краљ Петар са собом носио. Има један куриозитет који је битан, за неке можда није, да се мајка краља Петра звала као и моја мајка – Персида. Дакле, једно старо српско име, рекао је Ристовски за РТС. 

После Колубарске, снимаће се и битка на Церу, чувени Гвоздени пук и Живојин Мишић.

Снимање на овој локацији у Рипњу трајаће четири дана. Паралелно са филмом снима се и серија која ће имати 10 епизода и биће емитована на РТС-у.