Santa Maria della Salute

Ових дана почиње снимање биографске серије Santa Maria della Salute, о једном од највећих српских песника Лази Костићу. У извршној продукцији "Vision Team-а", продукцији РТС-а и у режији Здравка Шотре биће снимљено 11 епизода а емитовање је планирано 2017. године.

Лаза Костић, ватрени милетићевац, национални борац за ослобођење Војводине и њено уједињење са Србијом, посланик у Пештанском парламенту, један од учесника оснивачке скупштине Матице Српске у Новом Саду, након пресељења из Пеште 1864. године, први преводилац Шекспира код нас, есејиста и песник најљубавније љубавне песме у српској поезији (поема Santa Maria della Salute) заслужује серију овог формата и величине, не само по писаном делу које је оставио свом потомству већ и због животног усуда који га је снашао. Позната платонска веза са млађом женом, Ленком Дунђерски, кћерком његовог кума и добротвора, велетрговца Лазара Дунђерског, која се трагично завршила, са становишта најширег телевизијског гледалишта је права посластица чији мелодрамски садржај ће свакако пробудити велики интерес публике.

Серија Santa Maria della Salute афирмише највише националне, културне и друштвене вредности. По свом домету и значају ова серија би требала да стане уз бок са серијама какве су оне о Вуку Караџићу и Светозару Марковићу.

Песник најљубавније љубавне песме у српској књижевности, поеме Santa Maria della Salute, платио је скупо цену своје слободе и гордости. Љубав Ленке Дунђерски и Лазе Костића, та неостварена и трагична љубав обележиће живот овог великана скоро исто колико и његово бесмртно поетско и драмско дело.

Ова окаснела, немогућа љубав, започела када је он већ прешао педесету а она тек узела двадесету, најузбудљивији је део сценарија а поема Santa Maria della salute, настала у последњој деценији песникова живота, поетски је израз ове трагичне љубави, вапај и жал за њом. Галерија историјских личности из културног, политичког и државног живота Србије, Црне Горе и Војводине, још више доприноси уверљивости ове узбудљиве приче.

Улоге Лазе Костића и Ленке Дунђерски поверене су Војину Ћетковићу и Тамари Алексић. Поред њих, у глумачкој подели, која броји више од педесет глумаца свих генерација, налазе се и Небојша Дугалић, Нела Михаиловић, Александар Берчек, Светлана Бојковић, Дејан Луткић, Слобода Мићаловић, Наташа Нинковић, Милица Груичић, Маја Шиповац и много други.

Редитељ и сценариста Здравко Шотра, потписује неколико најгледанијих серија свих времена на РТС-у, као што су Више од игре, Рањени орао, Грех њене мајке, Браћа по матери.