Заборављени умови Србије

У присуству глумаца, новинара и продукционе екипе која реализује серију "Заборављени умови Србије" у студију 8 РТС-а у Кошутњаку обележено је десет година од прве клапе и почетак снимања нових епизода ове значајне серије Јавног медијског сервиса.

Радио-телевизија Србије почела је снимање три нове епизоде серијала "Заборављени умови Србије".

"Бавимо се приказом биографија великих људи, које је национална историја због сплета околности заобишла" истакао је редитељ Петар Станојловић. "Наиме, ова играно-документарна серија, јесте телевизијска рехабилитација једног броја значајних личности у историји Србије, које су из било ког разлога остале заборављене, непризнате, чији је значај занемарен, а чија имена не значе готово ништа широј културној јавности, и друштву у целини. Приче о тим људима, њиховим животима и делима, бар мало ће подсетити на њихов значај".

До сада је снимљено укупно 18 епизода, од којих је последњих шест, снимљено пре две године, у потпуно новом креативном концепту, а својом иновативношћу имају за циљ да заинтересују, па чак и шокирају публику. Довођењем историјских личности у савремени телевизијски студио и игром временских перспектива атрактивизован је један играно- документарни формат каква је серија "Заборављени умови Србије". Ове последње снимљене епизоде свесно подсећају на свакодневне ток шоу програме, пуне спекулација, сукоба мишљења, контроверзних изјава и драмских обрта. Циљ оваквог приступа јесте актуелизација историјског наслеђа.

У овој години јубилеја, у истом маниру, као поклон гледаоцима, историји, култури, нашој земљи, екипа Заборављених Умова Србије почела је снимање још три нове епизоде посвећене Лазару Пачуу, српском министру финансија, политичару и лекару, Димитрију Митриновићу, авангардном критичару, филозофу, писцу и Веселину Чајкановићу, професору Универзитета у Београду и српском историчару религије. О њима сводоче глумци: Бранислав Лечић, Тихомир Станић, Слоба Стефановић, Теодора Ристовски и Гордана Ђурђевић Димић (у епизоди о Митриновићу), Горан Султановић, Исидора Рајковић, Даница Ристовски, Растко Јанковић и Миодраг Ракочевић (у епизоди о Чајкановићу) као и Горице Поповић, Милене Васић, Дубравка Јовановића, Бранка Јеринића, Петра Бенчине који играју савременике у епизоди о Лазару Пачуу. Новинарка са којима савременици личности о којима се говори разговарају је глумица Бојана Грабовац.

Серија је реализована по идеји Николе Миркова, а на темељу идејног концепта и режије Петра Станојловића, свој значај у култури, уметности, историји и телевизији почела је да остварује 2006. године када је снимљена прва епизода.

Овом великом пројекту, 2008. године додељена је Вукова награда за допринос култури, тиме потврдивши улогу и важност серијала Заборављени умови Србије.

Омогућивши снимање поменутих нових епизода у, у сваком смислу, тешким временима, Радио-телевизија Србије потврдила је да истрајава у квалитету и да не заборавља своју значајну серију.

У серији је до сада играло десетине признатих глумаца као што су Љиљана Благојевић, Иван Јагодић, Иван Бекјарев, Миодраг Крстовић, Гордана Ђурђевић-Димић, Дамјан Кецојевић, Михаило Лађевац, Биљана Лукић, Јелена Хелц, Андреј Шепетковски, Жељко Митровић, Милена Васић-Ражнатовић, Стеван Гардиновачки, Љубомир Бандовић, Миодраг Радовановић, Александар Ђурица, Дејан Јелача, Љиљана Драгутиновић, Калина Ковачевић, Александар Дунић, Бранка Пујић, Горан Султановић, Вера Чукић, Раде Маријановић, Небоша Кундачина, Ивана Михић, Синиша Убовић, Небојша Миловановић, Весна Станковић, Љубивоје Тадић, Небојша Дугалић, Јелена Јовичић, Марко Живић, Милош Ђорђевић, Андријана Виденовић, Рада Ђуричин, Небојша Илић, Слободан Ћустић...

До сада су снимљене епизоде о следећим личностима:

1. Милан Ђ. Милићевић, друштвено-културни радник
2. Јован Радонић, историчар
3. Станоје Станојевић, историчар
4. Љуба Стојановић, политичар и филолог
5. Иван Ђаја, физиолог
6. Милан Влајинац, агроном
7. Владимир Дворниковић, филозоф и етнопсихолог
8. Коста Стојановић, политичар и математичар
9. Александар Соловјев, правник
10. Божидар Кнежевић, филозоф
11. Радослав Грујић, теолог
12. Ђорђе Јоановић, патолог
13. Драгољуб Јовановић, политичар и филозоф
14. Ђорђе Станојевић, научник
15. Јован Миодраговић, педагог

Крајем ове године очекује се емитовање епизода о следећим угледним личностима које су већ снимљене, односно чије је снимање у току:

1. Михаило Валтровић, историчар уметности, археолог

2. Ђорђе Радић, агроном

3. Владимир Карић, географ и политичар

1. Лазар Пачу, министар финансија

2. Димитрије Митриновић, авангардни критичар

3. Веселин Чајкановић, историчар религије