Читај ми!

"Коридор 92" документарно играни филм

Документарно-играни филм "Коридор 92" бави се хронологијом једне од најзначајних битки Војске Републике Српске - битком за пробој коридора у Посавини. Била је то битка која је дефинисала даљу судубину Републике Српске, битка која је спојила западни и источни део Српске, битка која је поново успоставила везу Бањалуке са Бијељином и Београдом.

Aуторка филмa, Слађана Зарић: "Коридор" је битка која је омогућила спајање источног и западног дела Републике Српске. У периоду пре него што је званично почео рат у БиХ, 6. априла 1992. године, 3. марта трупе хрватске војске прелазе реку Саву и крећу са освајањем једног или другог града у Посавини. Филм је посвећен борбама којима је ослобођен коридор Бања Лука - Бијељина 1992. године, трајале су од 24. јуна до 6. октобра."

У Бањалуци је те 1992. године безизлазна ситација. Није било струје, хране, постојао је и проблем са лековима. Прекид комуникација са западним делом трајао је 40 дана. Због недостатка кисеоника, у Бања Луци умире 12 беба...

"Они нису имали други излаз него да ослобађају пут живота. Да те битке није било, не би било Републике Српске јер су се Бања Лука и цео западни део нашли у окружењу. Са севера је била Хрватска, доле су биле бошњачке снаге и зато је управо та битка значила опстанак Републике Српске", истиче ауторка филма.

"Управо из тог разлога, битка се зове "Пут живота", каже Зарићева.

Филм прати и исповести 80 бораца. Ауторка филма каже да је фасцинирана моралом бораца те битке.

"Једна од најтежих сцена на снимању филма јесте прича о убиству Срба које се догодило у Дервенти, које је починила жена Азра, која је недавно депортована из Америке", наглашава Слађана Зарић.

Драматизација је, каже ауторка, рађена на основу судских записа и истиче да је од свега најстрашније понижавање, малтретирање које су ти људи доживљавали у логору од стране ХВО-а. Остале сцене су ратне, и прате хронологију догађаја.

Ауторка каже да није радила политичку анализу већ хронологију једне битке.

"Причам једну ратну причу као што смо испричали ратну причу са Кошара и Паштрика. У припреми и анализи филма кључни су били и хрватски извори, књиге које су писали хрватски историчари и официри, да бих могла да направим паралелу и да видим како је један сукоб изгледао са једне и друге стране", објашњава Зарић.

Филм "Коридор 92" је сниман у две етапе. Једна етапа су исповести учесника који су снимани у Београду и Бања Луци, а драмску реконструкцију радили су припадници Војске Србије.

Реконструкција је рађена на територијама које личе на Посавину, у Шапцу и Мачви. Због употребе прилично захтевне војне технике и пиротехнике један део је сниман на војном полигону и у околини Вршца.

Поред припадника Војске Србије, у драматизацији су учествовали и глумци углавном из Републике Српске и из Србије.

Мање познате приче и анегдоте бораца оживели су глумци: Вук Костић, Мира Ђурђевић, Стојша Ољачић, Љубиша Савановић, Миљка Брђанин, Зоран Станишић, Александар Стојковић, Жељко Касап, Златан Виденовић, Гаврило Јовановић и многи други.

Сви подаци у филму добијени су из Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске. Коришћени су и архивски видео записи и фотографије.

Сценарио и режију потписује ауторка документрано-играних филмова "Ратне приче са Кошара" и "Ратне приче са Паштрика" - Слађана Зарић.

Коредитељ и монтажер филма је Бојан Перишић, директори фотографије су Жарко Богдановић, Раде Радивојша и Жарко Пекез.

Аутор музике је Владимир Тошић.

Продуценти филма су Снежана Родић Синђелић, Милорад Којић, потпуковник Горан Иконић и Јасна Поповић.

Филм је реализован у копродукцији Радио-телевизије Србије, Радио телевизије Републике Српске и Војнофилмског центра ""Застава филм".

Документарно играни филм "Коридор 92" је премијерно приказан на Дан Републике Српске, 9. јануара 2021. на ТВ програму РТРС-а а телевизијска премијера на РТС-у биће у среду 20. јануара у 21 сат, на Првом програму РТС-а.

недеља, 18. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару