Читај ми!

Уз РТС Лаб научићете да волите науку

Од 10. новембра, на каналу РТС Наука, тајне из света науке заједно са вама откриваће новинари најмлађе редакције у Радио-телевизији Србије - у емисији РТС Лаб.

На Међународни дан науке, РТС покреће нови пројекат на каналу РТС Наука, емисију РТС Лаб, која ће се премијерно приказивати сваког радног дана у 11ч.. Ово је својеврсна мисија Радио-телевизије Србије, покушај Јавног сервиса да на разумљив, пријемчив, али и забаван начин свим генерацијама представи и учини доступним и најозбиљније научне пројекте.

Поједностављење науке у медијском представљању је нешто чему се научници бескомпромисно противе. РТС Лаб управо трага за формулом којом ће и научници и љубитељи науке и научних вести бити задовољни.

Окупили смо сјајну екипу - инвентивне и надахнуте младе новинаре и водитеље, који ће свеукупном програму РТС-а донети неопходну свежину. Са друге стране, светлост дана угледаће бисери Архива РТС-а, научни садржаји с почетка постојања српске националне телевизије. Биће занимљиво и поучно да упоредите, рецимо, научне резултате суперкомпјутера данашњице са далеком 1967. годином и тадашњим претпоставкама светских сила да ће човек, једног дана, слетети на Месец.

Током прве недеље емитовања, у студију РТС Лаба разговараћемо са члановима Српске академије наука и уметности, академицима Зораном Петровићем, физичарем, и Зораном Пауновићем, есејистом и преводиоцем. У Центру за промоцију науке одлично знају колико је наука заиста заступљена у медијима и због чега је важна популаризација науке у друштву. Детаље ћемо сазнати од Ивана Умељића, научног новинара из ЦПН-а.

Уредника српског издања часописа Национална географија, Игора Рила, такође, чекамо у РТС Лабу, од њега ћемо чути најлепше приче о природним лепотама читаве планете,а најлепше приче из Србије стићи ће из Природњачког музеја, заједно са слепим мишем - у студију!

Моћ жене у науци је доказана, али о статусу жене научника у свету и код нас још увек се води полемика. Из Перта, из далеке Аустралије, поздравиће вас др Катарина Миљковић, чланица најновије мисије НАСА која проучава Марс.

Два научна института од националног значаја - "Винча" и "Михајло Пупин" - воде жене - др Снежана Пајовић и проф. др Сања Вранеш. Обе су са задовољством прихватиле да буду саговорнице овог младог новинарског тима.

Гост емисије РТС Лаб биће и професор Јуриј Батурин. Летео је два пута у свемир, члан је Руске академије наука, био је помоћник председника Руске Федерације, носилац је медаље Херој Русије, његов лик налази се на поштанској марки Казахстана. Студирао је астрофизику, а докторирао је на Правном факултету у Москви. Сада предаје научно новинарство на Универзитету Ломоносов у Москви.

Уз РТС Лаб, научићете да волите науку. Очекујте много - добићете још више.

Уколико из неког разлога пропустите премијерно емитовање, све емисије РТС Лаб репризно можете погледати током викенда, а на платформи РТС Планета, на каналу РТС Наука, доступне су за вас у сваком тренутку.

Уреднице емисије: Милена Вујовић и Мирјана Николић

 

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару