Читај ми!

Шварценегер на РТС-у

Филмови у којима главне улоге тумачи легендарни Арнолд Шварценегер, током септембра, сваког четвртка на Првом програму РТС-а.

Успешан бодибилдер, још успешнији глумац, вољени политичар из редова републиканаца, само су неки од епитета иконе америчких акционих филмова - Арнолда Шварценегера. Током септембра, гледаћете Шварценегера у улози Дагласа Квејда, Терминатора, Ивана Данка и Адама Гибонса, што значи да су на програму филмови Црвено усијање, Тотални опозив, Терминатор 2 и Шести Дан.

Серијал отвара филм Црвено усијање (Red Heat, 1988) Волтера Хила у којој Шварценегер тумачи улогу совјетског полицајца Ивана Данка. У акцији хватања грузијског наркодилера Виктора Роставилија, помоћ ће му бити амерички колега кога у филму тумачи Џејмс Белуши.

Виктор, руски наркодилер напушта Русију и бежи у Чикаго. Руси шаљу њиховог најбољег и најачег полицајца Ивана Данка како би га вратио и испоручио Москви, међутим, Виктор успева да побегне...

У покушају да се обрачуна са наркодилером и приведе га правди, руском агенту ће бити неопходна помоћ америчких колега, а понајвише полицајца Арта.

Следи филм Тотални опозив (Total recall) редатеља Пола Верховена из 1990. године. Реч је о само о једном у низу филмова по романима СФ писца Филипа Дика, чији су радови надахнули и филмове попут Специјалног извештаја, Вештачке интелигенције и Истребљивача.

Као право освежење филму, појављује се атрактивна Шерон Стоун, у улози издајничке супруге.

Година је 2048. Даглас Квејд је грађевински радник који открива да је читав његов живот велика лаж коју су му усадили у сећања.

Међутим, када спозна истину, живот му се нађе у опасности. Дознаје и да је његова супруга Лори умешана у заверу и жели га убити...

Терминатор 2

Следи филм који је највероватније оставио највећи печат на каријеру Арнолда Шварценегера - Терминатор 2: Судњи дан (Terminator 2: Judgment Day).

Филм је режирао Џејмс Камерон, а главне улоге тумаче Линда Хамилтон, Роберт Патрик и Едвард Ферлонг. Овај филм представља наставак филма Терминатор из 1984.

Филм говори о повратку Терминатора Т-800 из будућности у садашњост, али за разлику од првог филма, овај пут је послан с задатком да заштити Сару Конор и нјеног десетогодишњег сина Џона од новог унапређеног прототипа Т-1000, сачињеног од ликвидног метала. 

За крај серијала, гледаћете Шварценегера у савременом трилеру који обилује жестоком акцијом, напетошћу, интригама и хумором - Шести дан (The 6th Day, 2000). Свет блиске будућности, у коме је наука фикцију претворила у стварност.

Замислите свет без неизлечивих болести, свет у коме више не постоји опасност да одређене животињске врсте изумру, свет генетски модификоване хране, свет клонова, свет дуговечности.

Закон Шестог дана истиче поруку Светог писма: "И Бог створи човека шестог дана". Али примена технологије генетског инжењеринга је присутна, у циљу клонирања човека.

Адам Гибонс, старомодни породични човек, одликовани пилот у рату, познат као Раинфорест, на повратку у дом открива да му је живот одузео његов клон и његов савршени живот је избрисан.

Нашавши се у опаком свету убистава, корупције и хај-тек превара, бива одвојен од своје породице. Негативци Маршал и Талиа послати су да га елиминишу јер је клониран погрешан човек.

Адам је приморан на борбу за свој живот са немилосрдним убицама, виртуелним неуништивим клоновима.

Адамова потрага за сопственим животом води га до компаније "Replacement Tehnologies" и до двојице најбогатијих људи и угледних научника.

Када сазнају да су клонирали погрешног човека, уплашени су да Адам не открије њихову тајну и тиме сруши империју.

Човек који је "обликовао свет"

Каријера младог и успешног аустријског бодибилдера очигледно није била довољна Арнолду Шварценегеру.

Отиснуо се у Холивуд и по сваку цено желео да успеКасније је стекао светску славу и постао икона акционих филмова.

Вероватно да није могао ни да сања о томе да ће једнога дана бити изабран за 38. гувернера Калифорније (2003-2011).

Током бодибилдерских дана зарадио је разне надимке као што су: Аустријски храст и Штајерски храст, а током филмске каријере звалу су га Арнолд Стронг и Арни.

Откако је постао истакнути републиканац добио је надимак Гувернатор (надимак настао од речи гувернер и терминатор).

Године 2004. и 2007. сврстан је од Тајм магазина међу 100 људи који су "обликовали свет".

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару