Читај ми!

Домаћи хит филмови

Током августа, сваког уторка у 21 сат на Првом програму Радио-телевизије Србије филмови који су обележили домаћу кинематографију последњих двадесетак година. Током циклуса домаћих филмова гледаћете "Подземље", "Мали свет", "Муње", "Чарлстон за Огњенку", "Лепа Села, лепо горе" и "Ране".

Циклус домаћих филмских остварења на РТС-у почиње филмом Подземље који је Емиру Кустурици донео другу Златну палму на Филмском фестивалу Кану.

Прича о породицама које се скривају у подземним одајама за време нацистичке окупације Београда. Уз помоћ пустоловног профитера, они производе оружје за покрет отпора.

Посао је настављен и после рата, јер им њихов "доброчинитељ" пушта фиктивне извештаје о немачким победама како би одржао подземну производњу и даље се богатио.

Иако је већ 1961. година, они верују да су нацисти још на власти, јер су се обрели на снимању филма који приказује немачку окупацију...

У филму улоге тумаче: Лазар Ристовски, Предраг Манојловић, Мирјана Јоковић, Славко Штимац, Срђан Тодоровић, Мирјана Карановић, Данило Стојковић, Бора Тодоровић и други.

Мали свет

Следи комедија Милоша Радовића "Мали свет", у којем Мики Манојловић, Лазар Ристовски, Бранко Ђурић, Богдан Диклић, Ирена Мићијевић-Родић, Оливера Марковић.

У овој комедији о срећи нико не зна шта ће се, заправо, догодити, али се сви надају срећном завршетку.

За све љубитеље филмова Раше Андрића ту је и урбана комедија Муње, чија се радња догађа током једне београдске ноћи. Маре, Поп и Гојко су тројица другова који су одрасли заједно.

Маре и Поп су одувек били музичари, док је Гојко (кога су њих двојица малтретирала и дала му надимак Сиса) постао послован човек, власник клуба и студија за снимање.

Поп и Маре траже од свог школског друга да им помогне да издају свој албум, али Гојко није заборавио школске дане и свети им се...

Чарлстон за Огњенку

До краја августа гледаћете и гилм "Чарлстон за Огњенку" који је урађен по највишим стандардима западноевропских и америчких продукција. Својим технолошким стандардима "Чарлстон за Огњенку" стоји равноправно са светским хитовима истог жанра.

Србија двадесетих година прошлог века, у смирај Првог светског рата - очаравајућа, мистична, сурова, вечно разапета између Истока и Запада, између древних паганских мађија и сила цивилизације.

Високо у кршевитим планинама лежи село Покрп, чије је читаво мушко становништво изгинуло у пређашњим ратовима. Село нељубљених жена које скапавају за мушкарцима.

Када сестре нарикаче, Мала Богиња и Огњенка, у безуспешном покушају да изгубе невиност, случајно без живота оставе јединог преживелог покрпског мушкарца - прастарог и изнемоглог деда Бису, нађу се пред "страшним судом" огорчених сеоских жена.

Али, успевају да изнуде помиловање под условом да пронађу живог и покретног мушкарца, ухвате га и доведу у село. Под будним оком духа своје строге бабе, Велике Богиње, две ватрене, али и наивне сестре крећу у велики, бели свет. Очекују их страст, авантура, љубав, разметљиви снагатор и улицкани краљ београдских плесних дворана.

На програму је и филм Лепа села, лепо горе Срђана Драгојевића снимљен према истинитом догађају, када је седам српских војника дринског корпуса било девет дана окружена у 97 метара дугом тунелу "Бродар".

Филм је био српски кандидат за Оскара, за најбољи филм ван енглеског говорног подручја за 1996. годину. Сматра се модерним класиком српске кинематографије.

Следи филм Ране Срђана Драгојевића снимљен 1998. године. Главне улоге тумаче Душан Пекић, Милан Марић, Драган Бјелогрлић, Бранка Катић, Мики Манојловић, Данило-Бата Стојковић, Горица Поповић и Весна Тривалић.

Филм је посвећен генерацијама рођеним после Тита. Базиран на истинитом догађају и прати судбину двојице дечака, Пинкија и Швабе, који одрастају у Новом Београду, у периоду 1991-1996.

Детињство главних јунака детерминисано је санкцијама, близином рата и криминализацијом читавог друштва, који удружени стварају сасвим нов систем вредности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару