Читај ми!

Рани радови Лика Бесона

Сваке суботе током јула, после Циклуса кинеских филмова на програму су рани радови легендарног француског редитеља Лика Бесона -"Велико плаветнило", "Подземље", "Никита" и "Последња битка".

Циклус филмова "Радни радови" Лика Бесона започињемо његовим ремек-делом, уједно и првим филмом на енглеском језику, Велико Плаветнило из 1988. године. Прича о рониоцима који померају границе могућег у освајању морских дубина. Филм обрађује теме посвећености, љубави, доказивања и такмичења, како против других тако и против самог себе.

Следи узбудљива крими драма Никита из 1990. године, номинована за награду Златни глобус. Неколико година касније, почело је и снимање истоимене телевизијске серије чији је сценарио адаптиран на основу овог филма Лика Бесона.

Ту је и прво високобуџетно остварење француског редитеља, филм Подземље из 1985. године. Филму у којем је главну улогу понео Кристофер Ламбер, за мало је измакла БАФТА награда за најбољи филм, али је исту награду освојио у категоријама најбољи дизајн звука.

И за крај циклуса филмова Лика Бесона на Радио-телевизији Србије, на програму је први дугометражни филм Лика Бесона, научнофантастична авантура из 1983. године - Последња битка.

Вишестрико награђивани филм на бројним фестивалима, снимљен је без дијалога. Радња филма се одвија у постапокалиптичној будућности. Опустошеним пределима крећу се припадници банди у потрази за храном и преживелим, добро скривеним, женама. Међу тим очајницима је и усамљени младић, који једва преживљава од данас до сутра.

Најпознатији француски филмски режисер рођен је 1957. године у Паризу. Интересовање за филм показао је још у основној школи, када је био асистент режисера у школским представама. Своју прву камеру добио је са 18 година и користио ју је за снимање документарних филмова, који нису имали нарочит успех.

Све до средине осамдесетих година, снимао је углавном промотивне спотове и рекламе за маркетиншке агенције. Почетком осамдесетих снимио је једну краћу ТВ серију за француску телевизију.

Први филм снимио је 1983. године, али он није имао посебан успех. Филмови који су уследили, међутим, имали су огромне комерцијалне успехе и учинили овог режисера познатим, иако готово ниједан његов филм није добио повољне критике. Први филм који га је учинио једним од најпознатијих режисера јесте Подземље из 1985. године.

Највеће комерцијалне успехе постигао је филмовима: Такси, Никита, Пети елемент и Јованка Орлеанка.

Лук Бесон био је у браку са Милом Јововић три године. Она је добила улоге у његовим филмовима Пети елемент и Јованка Орлеанка. Неколико месеци после премијере филма Јованка Орлеанка, овај пар се развео.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару