Циклус кинеског филма

Кинески филмски спектакли, сваке суботе током јуна и јула на Првом програм Радио-телевизије Србије. Очекују вас "Кућа летећих бодежа" и "Порклетство златног цвета" Жанга Јимоуа, затим "Битка код црвене стене" Џона Вуа, "Детектив Ди" Харка Цуија који је премијерно приказан на последњем ФЕСТ-у и филм "Три краљевства" у режији Данијела Лија.

Серијал кинеских филмова који почиње у последњој недељи јуна и траје током целог јула, сваке суботе на Првом програму Радио-телевизије Србије, започиње историјском причом о настанку три кинеска краљевства у режији Данијела Лија.

У држави подељеној ратом, обичан, скроман човек осетиће потребу да уради нешто више за своју земљу. Ношен на крилима храбрости и љубави према домовини, Зао, главни јунак ће урадити све што је потребно како би победио зле господаре рата.

Период Три краљевства је назив за период кинеске историје након колапса династије Хан, односно почетак вишевековног доба политичке нестабилности и разједињености познатог као Шест династија.

Три краљевства по којима је тај период добио име су: Веи на северу, Шу на југозападу и Ву на југоистоку. Улоге у филму тумаче Емди Лау, Само Хунг, Меги Кју, Енди Он, Ју Ронгуанг...

Током циклуса кинеских филмова на РТС-у гледаћете и филм "Битка код Црвене стене", историјиски спектакл редитеља Џона Вуа, вредан 80 милиона долара.

Филм осликава догађаје који су означили крај династије Хан, а који су се одиграли непосредно пре почетка периода Три краљевства у старој Кини.

Главне улоге тумаче Тони Леунг Чин-Ваи, Такеши Ханеширо, Жанг Фенгји, Чанг Чен, Ху Џун, Лин Чи-Линг и Жао Веи.

У Азији је овај филм приказиван из два дела, која укупно трају дуже од четири часа, док је за тржиште ван Азије направљена верзија која траје око два и по сата.

Следи љубавна драма "Кућа летећих бодежа", комбинација романсе, авантуре, племенитости и незаобилазне издаје. Филм је био номинован за Оскара, у категорији најбоља фотографија.

"Кућа летећих бодежа" је прича о страсти и љубави. У њему ћете видети троје људи који пате због љубави; видећете и колико дуго су ти људи спремни да подносе бол коју им доноси патња.

Љубав нас раздире, а ипак смо спремни да све жртвујемо због ње. Када се жена нађе између двојице мушкараца, знамо да ће се све завршити трагедијом...

Улоге у филму Жанга Јимоуа тумаче Такеши Канеширо, Енди Лау, Џанг Цији, Дандан Сонг...

Током јула на програму још један филм Жанга Јимоуа, акционо-љубавни спектакл и борилачки еп "Проклетство златног цвета".

Филм је доминирао номинацијама за Хонконшке филмске награде, са 14 шанси да освоји неко од признања.

Филм почиње када се кинески цар Пинг врати из рата и наиђе на хладан пријем код своје супруге Феникс.

У периоду његовог одсуства она се заљубила у свог посинка - принца Вана, иначе царевог сина из првог брака. Да би јој се осветио, цар наређује дворском доктору да пронађе златни цвет, под чијим дејством ће царица да полуди.

Доктор има и додатни мотив да науди царици, јер је његова кћерка Чан у вези принцом Ваном и њих двоје планирају да се венчају, што царица не дозвољава. И док сукоб цара и царице, али и људи око њих прети да ескалира у крвави обрачун, њихов најмлађи син - принц Јун на све начине покушава да одржи мир на двору...

Улоге у филму тумаче Јун Фет Чоу, Ли Гонг, Џеи Чоу, Је Лиу у главним улогама.

И коначно, за крај циклуса кинеских филмова на РТС-у на програм је филм "Детектив Ди и мистерија фантомског племена" који је премијерно приказан на овогодишњем ФЕСТ-у.

Година је 690, владавина династије Танг. У главном граду реконструише се велика пагода. Ближи се дан када ће на престо доћи прва кинеска царица Ву Зетиан.

Низ непредвиђених догађаја прети да осујети њено освајање власти. Будућа царица ангажује детектива Дија како би решио проблем: њен избор је необичан, јер је неколико година раније ухапсила Дија зато што је критиковао њене владарске претензије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару