Бекства из затвора

Легендарни "затворски филмови" "Бекство из Шошенка", "Невин" и "Бекство из Алкатраза", током маја на Првом програму Радио-телевизије Србије.

Бекство из затвора, сан сваког притвореника. Иако имају различите животне приче, људи који су се нашли иза решетака у злогласним затворимa, маштају о истом идеалу - слободи. Филмови о култним затвореницима, њиховим судбинама и борби за слободу, током маја на РТС-у.

Серијал "затворских филмова" започиње "Бекством из Шошенка", чији је сценарио базиран на причи Стивена Кинга. Филм је редитељски деби сценаристе Френка Дарабона.

Банкар Енди Дуфрезне (Тим Робинс) је 1946. године осумњичен за двоструко убиство иако је упорно тврдио да није крив.

Осуђен је на доживотну казну у државном затвору Шошенк у Мејну, где га још један доживотни осуђеник, Елис Ред Рединг (Морган Фриман), одабира као неког ко ће најпре подлећи притиску живљења у тешким затворским околностима.

Енди се врло брзо упозна са ружном страном боравка у затвору: корумпирани управник затвора (Боб Гантон), чувари садисти које предводи капетан Бајрон Хедли (Кленси Браун), затвореници који се понашају као животиње, спремни да се упусте у тучу или да силују да би осигурали своју доминацију у затвору.

Али, Енди не подлеже под притиском таквих околности: он гаји наду какву имају само невини, која ће му, уз логику коју поседује, омогућити да живи и изван решетака.

Он користи своје банкарске способности да би изградио добре односе са управником и чуварима.

За узврат, пружена му је могућност да уреди и побољша затворску библиотеку, враћајући достојанство многим затвореницима, међу којима је и Ред.

Невин

Током маја на РТС-у гледаћете и филм "Невин" (21. мај - 21.05 часова), који је режирао Питер Јејтс. Поштени Американац упада у канџе озлоглашених полицајаца који му потурају наркотике. У суровој затворској свакодневици, покушава да докаже своју невиност.

Џими Рејнвуд (Том Селек) је примеран држављанин Сједињених Држава. Срећно ожењен и има скроман дом у Калифорнији. Џими ради као авио-механичар, вози класичног "понтијака", плаћа редовно рачуне и ужива у свакодневном животу.

Детективи Мајк (Дејвид Раше) и Дени (Ричард Јанг) су корумпирани полицајци. Када заплене наркотике, део узимају за себе и препродају.

У потрази за нарко-дилером, Мајк упада у кућу Рејнвуда, који је у том тренутку излазио из купатила носећи фен за косу. Мислећи да је то пиштољ, Мајк пуца у Рејнвуда.

Мајк покушава да заташка злочин, по кући разбацује дрогу, а Рејнвуду потура пиштољ.

Због недостатка аргумената пред судом, Рејнвуд добија шестогодишњу казну затвора због наводне трговине наркотицима. У озлоглашеном затвору, Рејнвуд покушава да докаже своју невиност.

Бекство из Алкатраза

После филма "Невин", следи легендарни филма Дона Сигела "Бекство из Алкатраза" (21. мај - 23.05 часова) из 1979. године снимљен на основу истините приче о групи затвореника који су покушали бег из злогласног затвора.

То је напета акциона драма о сну многих затвореника који су били чувани међу зидовима некада најстрашнијег затвора на свету.

Клинт Иствуд је Френк Морис, бивши пљачкаш банака који је до недавно био успешан бегунац из неколико америчких затвора.

Међутим, то би требало да се промени његовим доласком у Алцатраз, најстрожи и најбоље чувани затвор на свету, за који важи да никада нико није успео да из њега побегне.

Франк ипак не одустаје те окупља групу затвореника са којима пажљиво планира бег из затвора.
Ова акциона драма испреплетена је драматичним причама главних јунака, сукобима између затвореника и садистичким испадима затворских чувара.

Филм је и сниман на оригиналној локацији, у данас затвореном Алцатразу, некадашњем леглу најгорих криминалац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару