Истражитељи из Мајамија

После свима доброг познатог серијала "Место злочина", Радио-телевизија Србије наставља да емитује интригантне и узбудљиве серије о форензичарима. За све љубитеље Ци-Ес-Ај франшизе, од 8. априла премијерно на програму РТС-а, нове епизоде осме сезоне серијала.

Реч је о ТВ остварењу чувеног тима - продуцента Џерија Брукенхајмера и аутора Ентонија Зикера, Ен Донахју и Керол Менделсон - који стоји и иза претходна два серијала о форензичарима који су смештени у поменути Лас Вегас и Њујорк.

Када је 2000. године емитована прва епизода оригиналног серијала о форензичарима, било је одмах јасно да су детективске серије иновативним и донекле сировијим приступом подигнуте на нови ниво. Сада је фокус са тога ко је починио злочин премештен на то како је злочин извршен.

У овом серијалу селимо се на улице Мајамија и придружујемо се групи од 20 милиона гледалаца, колико је у просеку имала та серија у Америци. Али, за разлику од претходна два серијала која смо приказали, у Истражитељима из Мајамија тежиште је на само једном случају по епизоди, а тиму Хорејшија Кејна ће, у зависности од случаја, повремено помагати и колеге из Лас Вегаса и Њујорка.

Тим Хорејшија Кејна (Дејвид Карузо) истражује мистериозна и неуобичајена убиства, али и решава загонетке око пљачки, силовања, самоубиства, као и за насиље које хара идиличним окружењем Мајамија. Кејн је главни криминолог који, с обзиром на то да је био полицајац у одреду за демонтирање бомби, и те како зна да се носи са напетим ситуацијама. У његовом тиму налазе се истражитељи, патолози, балистичари и лабораторијски техничари који сакупљају доказе и решавају злочине, вођени моралном обавезом према жртви. Рори Кохран (Тим Спидл) је један од Кејнових помоћника. Он је млад и образован криминолог који се форензиком бави у част свог средњошколског друга који је две године после аутомобилске несреће подлегао повредама. У тиму је и Ерик Делко (Адам Родригез), форензичар специјализован за подводне истраге. Алекс Вудс (Канди Александер) је патолог. Она је образована и позната по томе што се обраћа жртвама. Балистички стручњак у тиму је Кали Дукесне (Емили Проктер), а најмлађи члан тима је Рајан Вулф (Џонатан Того) који својим другачијим приступом помаже у решавању случајева.

За разлику од серијала Место злочина: Њујорк, ова верзија серије о форензичарима је много богатија колоритом, а као и у претходна два серијала која смо емитовали, и у овом је главна музичка тема остварење групе Тhе Whо. Реч је о нумери Wоn't Gеt Fooled Again.

Ликови

- Поручник и главни истражитељ полиције Мајамија Хорејшио Кејн (Дејвид Карузо) је шеф криминалистичке лабораторије, форензички аналитичар, некадашњи полицајац у одреду за демонтирање бомби. Све што зна научио је од свог ментора Ала Хемфриса. Он осећа велику одговорност према својим сарадницима и труди се да све одлуке доноси "хладне главе". Често се ослања на своје инстинкте. Био је кратко у браку са Марисол, сестром Ерика Делка. Хорејшио је човек од стила и најчешће носи дизајнирана одела (Хуго Бос), а свој опуштени пословни стил употпуњује наочарима за сунце.

- Детектив (3. ниво) Кали Дукесне (Емили Проктер) је специјалиста за балистику. Она је јужњакиња са снажно израженим поносом, одрасла уз оца алкохоличара. Захваљујући снажној жељи за успехом, понекад и по сваку цену, Кали је била ђак генерације. После завршeног колеџа, радила је као полицајац у Њу Орлеансу, где је због импресивног познавања оружја добила надимак Метак-девојка. Добар глас о њеној стручности стигао је и до Кејна, коме је био потребан стручњак за балистику. Иако је научила да верује својим колегама, Кали је приватно врло опрезна. Она увек носи полуаутоматски пиштољ "Lady Smith 3913".

- Детектив (3. ниво) Ерик Делко (Адам Родригез) је, као и неки од његових сународника, дошао на броду који је илегално превозио имигранте са Кубе. Његов прагматични отац (Рус), док је Ерик још био дечак, усмеравао га је ка науци, а мајка (Кубанка) му је усадила високе моралне стандарде. Ерик је открио како да комбинује ово двоје када се уписао на полицијску академију. По завршетку академије, почео је да ради у ронилачкој јединици, где је комбинацију његових инстинкта и научничке радозналости приметио Хорејшио Кејн. Када је Кејн преузео вођење лабораторије, Ерик је постао један од његових првих регрута.

- Медицински истражитељ Алекс Вудс (Канди Александер) је мајка двоје деце, навикла на велику одговорност. Одмалена је желела да буде доктор и неуморно је радила да би остварила тај свој сан. Али, током стажирања се суочила са бирократским делом посла и решила да одустане од бављења медицином. И није прошло много пре него што је схватила да јој форензичка медицина заиста одговара и постала је позната по томе што се обраћа жртвама. Када су је, после неколико година рада у Њујорку, позвали у новоотворену лабораторију у Мајамију, са задовољством је прихватила да ради раме уз раме са Кејном, јер изузетно поштује његов рад. Њени манири у односу према жртви су заиста јединствени и сасвим је јасан њен став да и мртви и живи могу испричати своју причу.

- Рајан Вулф (Џонатан Того) се придружио Кејновом тиму после погибије једног од истражитеља. Пошто је дипломирао на одсеку за хемију у Бостону, Рајан је схватио да живот проведен у лабораторији није за њега. Зато је и уписао постдипломске студије из генетике. Недуго затим је кренуо у Мајами на полицијску академију. Дипломирао је као први у класи и почео да ради у патроли. Издвојио се својом интелигенцијом и амбициозношћу, јер је више од свега желео виши чин. У тренутку када је требало да га добије, указала му се прилика да ради уз Хорејшија Кејна. И баш у његовом тиму Рајан је објединио своје знање и искуство стечено радом у полицији. Његова способност да обрати пажњу на сваки детаљ биће му од велике помоћи у послу.

  

- Улога Меган Донер била је понуђена Шили Ворд, али ју је она одбила.

- Иако су сви градски пејзажи заиста снимљени у Мајамију, сцене на обали снимане су на плажи Менхетн, у предграђу Лос Анђелеса.

- Главном глумцу оригиналне верзије Места злочина, Вилијаму Питерсену, понуђена је могућност да ради као продуцент на овој серији, али је он то одбио.

- Верујући да ће друге продукцијске куће неминовно копирати серију Место злочина, продуценти ове серије заједно са челницима ТВ станице Си-Би-Ес одлучили су да створе спин оф серије у нади да ће бити први који ће копирати сопствену серију.

- Хорејшио је добио име по песнику Хорејшију Алгеру.

- Софија Милос је једино име члана екипе које се појављује без математичке једначине.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару