Фестивал фестивала у марту

Филмови који су обележили филмске фестивале широм света и током марта на РТС-у. Најразличитији жанрови, кинематографије и ауторски приступи. Сваког петка на Другом програму РТС-а, у 22.00.

И овог марта моћи ћете да пратите филмове који су имали запажене успехе на водећим интернационалним фестивалима, а циклус филмова на Фестивалу фестивала на Радио-телевизији Србије, започиње последњим филмом прослављеног редитеља Џима Џармуша - Границе контроле (The Limits of Control, 2009) - 11. март, РТС2, 22.00.

Филм је сниман у Шпанији, у Мадриду и Севиљи и због своје минималистичке приче о тајновитом странцу који има задатак да ликвидира једног Американца, филм је поделио критику.

Суштина критика односи се на редитељев приступ да цео свет априори одбацује америчко друштво.

Радња филма почиње на аеродрому када мистериозни усамљеник, који не говори шпански, постаје курир мафије.

Нови задатак одводи га у Мадрид, а инструкције које је добио врло су штуре и тајновите.

Ускоро ће примити кутију шибица са упутствима на папирићу, којe ће прочитати, а потом појести и залити кафом.

Он је миран и фокусиран на посао, међутим, нико не зна да ли ће обавити задатак због којег је послат у Шпанију...

Већ наредне недеље, 18. марта у истом термину, на програму је филм Crossing over (САД, 2009).

Прича о непрестаној трци илегалних имиграната и агената државне агенције задужене да чува границе Сједињених Америчких Држава.

Свако од њих ту је само са једним циљем - да добије папире и постане пуноправни грађанин. Пут до зелене карте је трновит, а имигранти су спремни и да ризикују оно једино што имају - животе.

Поплава имиграната најразличитијих националности не престаје, свакодневно долазе у Лос Анђелес у потрази за америчким сном - и свакога дана цена коју морају да плате постаје све већа.

Улоге у филму тумаче Харисон Форд, Реј Лиота, Ешли Џад, а режију потписује Вејн Крејмер.

Буђење Валхале

И коначно, 25. марта завирите у крвави филм Буђење Валхале (Valhallа Rising, 2009) о викиншким ратницима сa Мадсом Микелсеном у главној улози.

Микелсен глуми Једнооког, натприродно снажног немог ратника који као заробљеник викиншког поглавице служи за разоноду и крваве борбе до смрти. Уз дечакову помоћ Једнооки бежи у непознату земљу, где открива своју праву нарав.

Филм почиње на пустој обали, где се вође зараћених кланова срећу у борби. Годинама је најстрашнији и најбољи ратник био тајновита фигура позната само као Једнооки.

Тих и убиствен, Једнооки је успевао да порази свакога с ким се сусретао, али одувек су сви о њему мислили више као о звери него ратнику.

Однос је успоставио једино са дечаком који му свакога дана доноси храну и воду. Стално затворен и у ланцима, Једнооки је привукао пажњу нове силе која пустоши земљу и уклања вође племена - хришћана.

Одлучан да освоји територију за своју веру, вођа хришћана са Једнооким и дечаком креће у одисеју до Свете земље.

Дански редитељ и сценариста Николас Виндинг Рефн нашао је инспирацију за "Валхалу" код мајстора Акире Куросаве, Серђа Леонеа и Андреја Тарковског.

Поред Микелсена, у филму играју и Гери Луис и Александар Мортон.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару