Садамова кућа

Откривајући приватни свет Садама Хусеина и његовог најужег окружења, напета мини-серија "Садамова кућа" осликава успон и пад једне од најзначајнијих политичких фигура у новијој историји. Од 20. фебруара недељом на Првом програму РТС-а у поноћ.

Почевши од 1979. године, када је Садам преузео контролу над Ираком у крвавом пучу, ова серија описује његов политички утицај и историјску важност у многим међународним дипломоатским скандалима.

Унутар зидова његових раскошних палата на улицама Ирака, поштовање и љубав мешали су се са страхом док је Садам успостављао власт. Остао је владар готово 25 година суочавајући се са притиском унутар и изван земље, доказујући невероватну способност одржавања на власти.

На крају, Садамова кућа је ипак почела да се руши, а њен неприкосновени владар постао је изолован од међународне заједнице.

Мини серија од четири епизоде почиње у Багдаду, 1979. године. У првој епизоди потпредседник Садам и његови савезници приморавају председника Ахмеда Хасана ал-Бакра да да оставку.

Председавајући својим првим конгресом партије Бат, нови председник открива „издајнике" који су принуђени да признају покушај државног удара, да би их потом погубили чланови партије у тесту лојалности.

Садамова личност убрзо прожима Ирак. У међувремену, Садам налази утеху у својим љубавницама док се суочава са сопственим проблемима, међу којима и са смрћу мајке; лудачким понашањем свог првог сина и наследника Удаја; и све нарушенијим савезништвом са Барзаном Ибрахимом, својим полубратом и бившим послаником.

Касније се Садамова породица и пријатељи окупљају да прославе брак његове кћерке Рагаде са Хусеином Камелом, Садамовим рођаком и блиским савезником. Упркос слављу, злослутни осећаји постају све снажнији - јер ће љубомора, супарништво и параноја ускоро ставити лојалност на пробу.

Друга епизода смештена је у 1988. годину. Иако је Ирак на ивици банкрота, Багдад прославља победу у рату с Ираном.

Удај слави у ноћном клубу тако што се напија и пуца по људима. Док пораст Кувајтског извоза нафте представља изазов за напредак Ирака, породични ручак открива пукотине у Садамовој породици, укључујући и параноју да би неки издајник могао да га свргне с власти.

Шири се вест да је Садам узео Самиру за другу жену, што има непријатне последице. Док породични проблеми настављају да расту, Кувајт доводи Ирак до ивице рата...

Трећа епизода смештена је у мај 1995. године. Ирак трпи због последица санкција Уједињених Нација, због одбијања инспекције наоружања.

Када је инспекторима коначно допуштен долазак, започиње игра мачке и миша. За „мазање очију" је задужен Кисај, Садамов нови наследник - то је потез који разгневљује Хусеина Камала.

Док се ближи прослава годишњице победе над Ираном, забринути Хусеин и његов брат беже преко границе да би потражили дипломатски азил у Јордану.

Хусеин се тамо састаје са званичницима Уједињених Нација и ЦИА, нудећи им информације о распореду ирачког скривеног наоружања, тражећи притом право на власт над Ираком.

У међувремену, разгневљени Садам кује план за њихов повратак - и своју освету.

Четврти наставак филма смештен је у 2003. годину када Сједињене Америчке Државе покрећу инвазију на Ирак. Председничка породица приморана је да напусти палату.

Садамова прва супруга са својом ћеркама и унуцима одлази у Јордан одакле помно прати лов на Садама и његове синове.

У међународној глумачкој постави између осталих улоге тумаче Игал Наор у улози Садама Хусеина, Филип Ардити, у улози Садамовог најстаријег сина, затим Саид Тагхмаоуи у улози Садамовог полубрата, Кристин Стефен-Дали у улози Садамове љубавнице и друге жене Самире, и многи други.

Од 20. фебруара недељом на Првом програму РТС-а у поноћном термину.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару