Оскаровци

Четврту годину заредом, Радио-телевизија Србије дан пре и после доделе Оскара емитује новије и старије лауреате најпознатије филмске награде на свету. И ове године, у ноћи између 27. и 28. фебруара РТС директно преноси доделу Оскара.

Циклус Оскаровци започиње историјском драмом Пола Томаса Андерсона из 2007. године, који је освоји два Оскара - за најбољег глумца (Данијел Деј Луис) и фотографију (Роберт Елсвит).

Филм је деломично заснован на роману Нафта Аптона Синклера и говори о похлепном човеку у потрази за богатством током процвата нафтне индустрије у Јужној Калифотнији крајем 19. и почетком 20. века.

Осим Оскара, филм је освојио бројне номинације и награде, појавио се на многим листама најгледанији филмова, а Данијел Деј Луис је освојио и БАФТА награду, Златни глобус, награду Удружења филмских критичара Њјорка, Ирске филмске академије и многе друге.

Катанац за бол

Уочи доделе најпрестижније филмске награде, РТС емитује прошлогодишњег апсолутног победника на додели Оскара - филм Катанац за бол у режији Кетрин Бигелоу.

Филм је освојио је награде у шест категорија - за најбољи филм, режију, оригинални сценарио, монтажу, микс звука и монтажу звука. Такође, Катанац за бол је освојио шест БАФТА награда у категоријама за најбољи филм, режију, оригинални сценарио, фотографију, монтажу и звук.

Ова ратна драма досад је освојила више од 70 награда. Поред поменутих, филм је добио и награде удружења америчких редитеља, сценариста, продуцената.

Филм је напета прича која говори о тиму пиротехничара који раде на једном од најопаснијих места на свету - Ираку.

Три члана јединице боре се против побуњеника, али и један против другог док трагају за бомбама на улицама Багдада, желећи да учине град сигурнијим местом и за Ирачане, али и Американце.

Њихова мисија је јасна - да заштите и сачувају - али то је све само не лако, јер ако погреше нову шансу неће добити.

Сценарио за филм написан је на основу искуства новинара и сценаристе марка Боала, који је боравио у Ираку са америчком специјалном јединицом. Улоге у филму тумаче Џереми Ренер, Ентони Меки, Брајан Герети, Гај Пирс, Ралф Фајнс, Дејвид Морс, Еванџелин Лили и други..

Капоти

У оквиру циклуса Оскаровци биће приказан и филм Капоти - биографско остварење о чувеном писцу Труману Капотију, познатом по роману "Доручак код Тифанија".

Насловног јунака тумачи Филип Симор Хофман, добитник Оскара у категорији главне мушке улоге.

Године 1959. Труман Капоти, на последњој страни "Њујорк тајмса" чита чланак о убиству породице Клатер. Сличне приче појављују се у новинама скоро сваког дана, али код ове нешто посебно запада Капотију за око.

Представља могућност да опроба дугогодишњу теорију да у рукама правог писца свака проза може да постане убедљива уметничка проза.

Убеђује њојоршки магазин да му да задатак да напише чланак о убиствима. Путује с пријатељицом из детињства, Харпер Ли, која ће за неколико месеци добити Пулицерову награду и сама постати славна по роману "Убити птицу ругалицу".

Капоти брзо осваја поверење локалног становништва, а после посете убицама Перију Смиту и Дику Хикоку у затвору, почиње да ради на свом чувеном роману In the Cold Blood.

Филм је снимљен за само 36 дана, а премијерно је приказан за Капотијев рођендан - 30. септембра.

Филм је режирао Бенет Милер, а остале улоге у филму поверене су проверене Кетрин Кинер, Крису Куперу и Брусу Гринвуду.

Током циклуса Оскаровци, који се завршава 04. марта биће приказан и филмови Енглески пацијент (Оскар за најбољег редитеља и за најбољу споредну женску улогу), затим филм Живот је сладак (Федерико Фелини, Оскар за најбољи костим, 1962. година) и коначно, филм Кинеска четврт (Роман Полански, Оскар за набољи сценарио, 1975. године).

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару