Јануарске филмске чаролије

Током празника, Радио-телевизија Србијe, на својим програмима, емитоваће 60 играних и дугометражних анимираних филмова. Ову годину завршавамо маратоном "Дизнијев магични свет", а почињемо новим издањем "Зимског биоскопа".

Међу ексклузивним српским ТВ премијерама, које ћете гледати на РТС-у, су Зрно утехе, Плаћеници, Национално благо 2, Сумрак, Слаткиш и убица, Такси 4, Девет, Неочекивана љубав, Ролингстонс: Shine a ligh...

Филм Зрно утехе је нова авантура Џејмса Бонда у најдуготрајнијем серијалу у историји филма, режију потписује Марк Форстер, а главне улоге тумаче Данијел Крејг, Олга Кириленко, Џуди Денч. РТС ће се, иначе, 2012. године придружити планетарном обележавању пола века серијала (1962 - 2012) о агенту 007 емитовањем свa 22 до сада снимљена филма.

Међу премијерма је и филм Плаћеници, који се у светским и домаћим биоскопима приказивао у августу ове године. Овај филм је омаж акционим блокбастерима и њиховим јунацима из 80-их и 90-их година. Уједно, то је први филм у коме се заједно појављују Силвестер Сталоне, Брус Вилис и Арнолд Шварценегер - најзначајнији ветерани акционих филмова последње декаде 20. века.

Филм Плаћеници је филм са дословно најјачом глумачком екипом у свом жанру. Режију потписује Силвестер Сталоне, а поред њега у главним улогама појављују се Џет Ли, Долф Лундгрен, Ерик Робертс, Ренди Кутур, Стив Остин, Мики Рурк.

Током празника на РТС стиже и други филм из серијала Национално благо, под именом Књига тајни, својевремено је дебитовао на првом месту листе најгледанијих филмова у Америци.

Вођени чињеноцом да је прошлост препуна невероватних тајни, а да се решења налазе свуда око нас, јунаци откривају заверу у коју свет није спреман да поверује, а која сеже широм планете. Режисер филма је Џон Тертелтауб, а улоге у филму поверене су Николасу Кејџу, Џону Војту, Харвију Кајтелу и другима.

Првог дана нове године на Првом програму РТС-а биће емитован филм Сумрак који је снимљен према истоименом бестселеру Стефани Мејер.

То је модерна, интуитивна, визуелна верзија "Ромеа и Јулије", најјача форма забрањене љубави - између вампира и смртнице. Филм је режирала Кетрин Хардвик.

За љубитеље акционих комедија, ту је филм Слаткиш и убица Роберта Лукетића. Главне улоге су поверене атрактивној Кетрин Хајгл и Ештону Кучеру.

Скрећемо пажњу на филм Такси 4, нова пустоловина неукротивог возача таксија и неспретног инспектора, снимљена према сценарију Лика Бесона.

Такође, на програму је филм Девет, иновативна и вишеструко награђивана филмска верзија бродвејске музичке сензације, инспирисана Фелинијевим филмом Осам и по. Филм је био номинован за четири Оскара.

Режију потписује Роб Маршал, а у сјајној глумачкој екипи, коју предводи Данијел Деј-Луис, су Марион Котијар, Пенелопе Круз, Никол Кидман, Џуди Денч, Кејт Хадсон, Софија Лорен, Стејси Фергусон.

Премијерно на РТС-у, током празничног појаса биће емитована романтична комедија Неочекивана љубав, редитељски деби Брендона Кемпа, у којем главне улоге тумаче Арон Екхарт и Џенифер Анистон.

За љубитеље документарног жанра, у оквиру циклуса филмова Фестивал фестивала, биће приказан филм Оскаровца Мартина Скорсезеа посвећен групи The Rolling Stones.

Филм Shine a light, насловљен према нумери с албума Exile on Main St. из 1972. године, сниман је у току две вечери, 29. октобра и 1. новембра 2006. године, у театру Beacon у Њујорку.

Фестове премијере и Оскаровци

Почетком 2011. на програм РТС-а стижу Фестове премијере и Оскаровци. Филмови које ћете гледати премијерно су приказани на претходна два Феста - Читач, Браћа, Спалити после читања.

Уочи доделе награда Америчке филмске академија, на програму РТС-а биће апсолутни победник на додели Оскара 2010. године - филм Катанац за бол.

Филм је освојио награде у шест категорија: за најбољи филм, режију, оригинални сценарио, монтажу, микс звука и монтажу звука. Такође, Катанац за бол је освојио шест БАФТА награда у категоријама за најбољи филм, режију, оригинални сценарио, фотографију, монтажу и звук.

Ова ратна драма досада је освојила више од 70 награда, међу којима су награде удружења америчких редитеља, сценариста, продуцената.  Режију потписује Кетрин Бигелоу, а у главним улогама појављују се Џереми Ренер, Ентони Меки, Брајан Герети, Гај Пирс, Ралф Фајнс, Дејвид Морс, Еванџелин Лили и други.

У оквиру циклуса Оскаровци, биће приказан филм Биће крви Пола Томаса Андерсона. За улогу у овом филму, Данијел Деј-Луис освојио је Оскара за главну мушку улогу 2008. године. Пред домаћом публиком, филм је премијерно приказан на ФЕСТ-у 2009. године.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару