Најбоље од Едија Марфија

Урнебесне авантуре легендарног Едија Марфија током новембра на РТС-у. На програму трилогија "Полицајца са Беверли Хилса", "Харлемске ноћи", "Коло среће", као и оба дела филма "48 сати".

Циклус филмова у којима једну од главних улога тумачи Еди Марфи, започиње филмом 48 сати који је покренуо buddy-cop формулу, у којем је технички само један од њих полицајац.

Џек Кејтс (Ник Нолти) је полицајац који воли да ради сам и не држи се правила полицијског посла. Случајно наилази на двојицу колега, који одлазе да обаве рутинско хапшење ситних криминалца у једном хотелу и он полази са њима.

Када полицајци покуцају на врата, криминалци отварају ватру и Џек се нађе лицем у лице с једним од њих. Иако га држи на нишану, мора да се преда јер је други криминалац ухватио његовог колегу.

Рутинско хапшење пропада након што је један од полицајаца подлегао повредама, а у полицијској станици, колеге осуђују Џека да се кукавички понео.

Џек у међувремену сазнаје да то нису били ситни криминалци већ злогласни пљачкаш Алберт Ганц и његов колега Били Бер, који га је избавио из затвора.

При изласку из затвора, Алберт Ганц редом убија своје бивше колеге, а један од бивших сарадника је и Реги Хамонд (Еди Марфи), који се још увек налази у затвору.

Џек одлази у затвор и тражи од Регија сарадњу, међутим он то најпре одбија. Искусни полицајац је упоран и извлачи га из затвора на само 48 сати, колико имају на располагању да пронађу злочинце...

Још 48 сати

Старо је правило да се добитна формула никад не мења, типичан је пример другог наставка Још 48 сати.

Редитељ Волтер Хил поново се прихватио кормила, а главне улоге репризирају мргудни Ник Нолти и уренебесно занимљиви Еди марфи.

Готово да се ништа није променило после осам година од првог дела филма. Џек упорно прати кријумчара дроге који себе назива Ајс Мен и коначно долази у посед доказа да је он спреман да плати за убиство Регија Хамонда, који ускоро излази из затвора.

Џек покушава да наговори Регија да докаже своју невиност и помогне му да ухватити Ајс Мена, међутим Реги одбија док му не врати његових 500.000 долара које је сакрио.

Ипак, Џек игра своју игру и одбија да му врати новац ако му не помогне у покушају да приведе злочинца правди. Аутобус који превози Регија из затвора нападну двојица моториста од којих једног реги препозна као Черија, брата Алберта Ганца, којег је убио неколико година раније...

Коло среће и Харлемске ноћи

У наставку циклуса, Едија Марфија гледамо у филму Коло среће (уторак, 09. новембар) у улози ситног криминалца који преко ноћи заузима фотељу угледне компаније.

Двојица милиона кладе се да је од просечног криминалца могуће направити успешног пословног човека. Улог је милиона долара!

Рандолф и Мотимер Дјук су похлепни брокери из Филаделфије, милионе склони клађењу, међутим, не на трке коња или спортске утакмице.

Њихова најновија опклада са улогом од милион долара укључује експримент који би требало да докаже да је искусног пословног човека на одговорној позицији могуће заменити обичним уличаром који за живот зарађује преварама и ситним криминалом.

Ово се неће свидети директору њихове компаније Луису који завршава на улици док његово место преузима Валентин (Едие Марфи), идеални пример уличара који добија Луисову кућу и све бенифиције које је, сада упропашћени директор имао.

Након извесног времена Валентин открива о чему је реч, па уз помоћ Луиса и проститутке која се бринула о њему, спрема освету браћи Дјук.

Већ сутрадан (среда 10. новембар) на програму је Харлемске ноћи. Сигур Реј је власник илегалног казина деведесетих година и у сталном је сукобу са рекеташима и полицијом који желе да га виде у затвору.

Реј је постао Квиков (Еди Марфи) други отац, након што му је спасио живот игрум чудних околности.

Од тада је прошло 25 година. Сада, Реј види популарни клуб у Харлему уз помоћ Квика који му је десна рука.

Рекеташ Багзи долази по свој део колача, а као против услугу нуди чување локала од других банди. Премудри Багзи користи поквареног полицајца и опасну жену као мамац.

Међутим Реј и Квик се неће лако помирити са уценом. Намештају бокс меч који ће им помоћи да се реше Багзија, што ће практично решити све њихове проблеме.

Полицајац са Беверли Хилса

Циклус филмова Едија Марфија наставља се сјајним комедијама из осамдесетих - Полицајац са Беверли Хилса. Први део филма је постигао неочекивано велики комерцијалан успех, а убрзо су уследила наредна три наставка.

Еди Марфи је Аксел Фоли, полицајац из Детроита који одлази на Беверли Хилс у потрази за убицом свог бившег шефа. Сви трагови воде до забавног парка Вонерворлд, а у потрази за злочинцем, придружују му се и његови стари пријатељи и Били Роузвуд и Серџ.

Аксел убрзо схвата да његов улични стил не одговара полицијским методама савременог града.

Међутим, уместо да се прилагоди новим околностим, Аксел ће покушати да луксузни Беверли Хилс прилагоди себи...

Сценарио овог филма био је номинован за Осцара, музика у филму освојила је Гремија, а филм је био и номинован за БАФТА награду и Златни глобус.

Циклус филмова Најбоље од Едија Марфија наставља се другим и трећим делом урнебесних авантура полицајца са Беверли Хилса.

Еди Марфи

Легендарни амерички глимац, који се готово од детињства посветио шоу-бизнису, рођен је 3. априла 1961. године у Бруклину, међутим убрзо се сели на Лонг Ајленд.

Велику прекретницу у каријери имао је 1980. године, када је изабран на аудицији за популарни забавни ноћни програм Saturday Night Live.

Та сезона била је најтежа за ову серију, јер је њена гледаност драстично опала. Марфи је имао само споредне улоге, док једном, игром случаја, није добио на располагању пет минута уживо које је искористио на најбољи могући начин.

Овај срећан стицај околности обезбедио му је рад и у следећој сезони, али овога пута у главној улози. Серију је обогатио имитацијама многих познатих личности, што јој је убрзо вратило популарност.

Захваљујући успеху у овој серији, Марфи са само двадесетак година добија неколико главних улога. Његови филмови Полицајац са Беверли Хилса и 48 сати доживели су муњевите успехе.

Са 23 године потписао је уговор на 25 милиона долара са једном продуцентском кућом, што је до данас рекорд у Холивуду за тако младог глумца.

У филму, Nutty Professor који је имао велики успех и доживео наставак, Марфи је играо свих шест главних ликова.

Еди Марфи био је и предмет провокација крајем деведесетх година, када га је зауставио полицајац у колима са трансвеститом. Марфи је тврдио да је само повезао стопера, али то ипак није спречило подругљиве реакције јавности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 28. август 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару