Читај ми!

94. додела филмских награда "Оскар"

"Бегунац", РТС-ов фаворит за Оскаровски хет-трик

У ноћи између недеље и понедељка (27. на 28. март) на РТС 1 биће приказан пренос доделе Оскара. Након претходних година успешно погођених Оскара за најбољи филм ("Паразит") и најбољи филм ван енглеског говорног подручја ("Још једна тура"), РТС ће ове године покушати да направи хет-трик. Дански "Бегунац", РТС-ов фаворит, који ће гледаоци имати прилику да гледају у недељу, 27. марта на Првом програму РТС-а, у 00.30, већ се уписао у историју додела Оскара јер је први истовремено номинован за најбољи анимирани и документарни, као и најбољи филм ван енглеског говорног подручја. Необичан спој номинација за необичну истиниту причу.

Овај анимирани документарац приповеда истиниту причу о човеку који мора да се суочи са својом прошлошћу да би заиста имао будућност. Амин је као малолетник без пратње дошао из Авганистана у Данску.

Данас, са 36 година, успешан је човек и ступа у брак са својим дугогодишњим партнером. Тајна коју је скривао двадесет година прети да разори живот који је створио. По први пут, своју причу дели са блиском особом.
Режију филма потписује Јонас Поер Расмусен.

Након филма "Бегунац", РТС ће преносити церемонију доделе 94. Оскара на којој је ове године фаворит филм "Моћ пса" (The Power of The Dog), новозеландске редитељке Џејн Кемпион, са укупно 12 номинација. Овај психолошки вестерн добио је номинације у важним категоријама - за најбољи филм, најбољу режију, најбољег глумца и најбоље мушке и женске споредне улоге.
После "Моћ пса" највише номинација је добило остварење "Дина" Денија Вилнева, укупно 10.
По седам номинација добили "Белфаст" чувеног Кенета Бране и римејк мјузикла "Прича са западне стране" такође познатог Стивена Спилберга. Брана и Спилберг су номиновани у категорији најбоље режије.

Трочасовну церемонију, која ће бити одржана у позоришту Долби у Лос Анђелесу, ће водити три глумице - Реџина Хол, Ејми Шумер и Ванда Сајкс. То ће бити први пут од 2018. године да ће церемонија имати домаћина свечаности, и први пут у историји доделе Оскара да су за ту улогу одређене три даме.

Свечаност ће као и сваке године преносити америчка телевизијска мрежа АБЦ. За музички део биће задужене Бијонсе и Били Ајлиш.

На РТС-у пренос 94. доделе Оскара почиње у недељу, 27. марта у 02.00 ч, на Првом програму, док ће скраћена верзија бити емитована сутрадан, у понедељак, 28. марта у 22.20 ч на Другом програму.

Гледаоцима желимо пријатно гледање филма и преноса, а држимо палчеве за овогодишњег кандидата РТС-а.

понедељак, 01. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару