Ексклузивна премијера - „Паразит“ само на РТС-у

Гледаоци РТС-а имаће ексклузивну прилику да погледају нови филм „Паразит" (Parasite, 2019), који је номинован у чак 6 категорија за најпрестижнији филмску награду - Оскар, а претходно је добио Златну палму и Златни глобус. „Паразит" ће бити на програму у недељу, 09. фебруара на Првом програму РТС-а у 22.20. А потом у 02.00 следи пренос церемоније овогодишње доделе Оскара. Скраћену верзију церемоније моћи ћете да погледате у понедељак, 10. фебруара, на Другом програму РТС-а, у 20.00.

Црна комедија смештена у савремено доба Јужне Кореје испитује огромне класне разлике суграђана Сеула и без много напора премешта сам ток приче из комичних сцена ка напетом трилеру, живо приказујући тренутке очаја тренутног капитализма. (Parasite/Gisaengchung, 2019)

Радња филма прати породицу Ким која живи у сиротињском подрумском стану у Сеулу. Мајка, отац и двоје одрасле деце немају посао и сналазе се како знају. Раде једнократне послиће, рачуне не плаћају, па су им телефони искључени, јуре бесплатни вајфај комшија, а прозор им гледа на уличицу у којој уринирају пијанци. Када син Ki-woo добије прилику да даје часове енглеског ћерки богаташке породице Парк, они веома лукаво један по један, уз помоћ сплетки, долазе до различитих послова код Паркових. Господин и госпођа Парк су јапији и задовољни су ангажманом Ki-wooa и његове породице иако не знају да су они у крвном сродству.

Први део филма је маестрална игра црнохуморних смицалица и сплетки, да би други део попримио мрачнију атмосферу и радњу чији хумор оставља горак укус. Паркови одлазе на камповање, а сиромашна породица решава да остане у њиховој луксузној вили и претвара се да живи као сав богати свет. Док се пијани забављају усред олује, на врата им звони бивша кућна помоћница и у том тренутку прича креће у другом правцу...

Филм Паразит пише историју. Наиме, у питању је први јужнокорејски филм који је номинован за Оскара за најбољи филм и најбољи интернационални филм. Поред ових категорија, Бонг Џун-Хо је номинован за најбољег режисера, као и најбољег сценаристу. Паразит се такође такмичи и за најбољу сценографију и монтажу.

Добитник је Златног глобуса за најбољи филм ван енглеског говорног подручја, као и Златне палме на 72. филмском фестивалу у Кану.

Улоге: Kang-ho Song, Sun-kyun Lee, Yeo-jeong Jo...
Режија: Бонг Џун Хо

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару