Вуди Ален на РТС-у

Од 01. маја, понедељком на Другом програму РТС-а, око 23 часа, емитоваћемо филмове једног од најистакнутијих редитеља не само у Холивуду, него и свету, чија каријера траје преко 50 година – Вудија Алена.

Од 1966. године када је режирао свој први филм - Шта има ново, Тајгер Лили (What's New Tiger Lilly?), до данас режирао је укупно 49 филмова и још увек не најављује крај, иако је загазио у 82 годину живота. Филмска редакција емитоваће 10 филмова из Вудијевог опуса, почевши од филмова из 90-тих, па све до најновијих остварења.

Циклус ће започети необичним филмом Сенке и магла (Shadows and the Fog)из 1991. године, у ком главну улогу тумачи сам Вуди. Стидљивог и повученог чиновника Клајнмана, комшије буде усред ноћи да помогне потрагу за опасним серијским убицом. Клајнман једва пристаје, али кад изађе на улицу, схвата да су комшије отишле, па током читавог филма лута мрачним улицама трагајући за њима. На другом крају града, у циркусу, гутачица мачева Ирма напушта неверног мужа, кловна и у граду се сусреће са Клајнманом.

Улоге, поред самог Вудија за кога је познато да се често појављује у сопственим филмовима, тумаче и Кети Бејтс, Џон Кјузак, Мија Фароу, Џуди Фостер...

Затим, из богатог Вуди Аленовог опуса издвајамо црну комедију Меци изнад Бродвеја (Bullets over Broadway, 1994) и романтичне комедије: Моћна Афродита (Mighty Aphrodite, 1995), Сви кажу волим те (Everyone Says I Love You, 1996), и Селебрити (Celebrity, 1989).

Након неколико слабијих филмова код којих су гледаоци имали утисак да се Ален само понавља, режисер је 2005. поново изненадио филмски свет - бриљантно инсценираним крими-филмом Завршни ударац (Match Point, 2005) у ком се први пут појављује једна од Вудијевих муза - Скарлет Јохансон. Ален јој отвара врата за светску каријеру и она глуми и у следећем његовом филму који ћемо емитовати, необичног жанра - романтична комедија/крими мистерија, Ударна вест (Scoop, 2006).

Романтична комедија Риму с љубављу (To Rome with Love, 2012), у којој се у једној од четири и необичне приче из Рима, појављује и друга Аленова инспирација - Пенелопе Круз. Филм спаја визуелну лепоту Рима са комичном и романтичном нотом контроверзних ликова и њихових односа, романси и авантура.

Године 2013. снима црну комедију под називом Несрећна Џасмин (Blue Jasmine), за коју пише и сценарио, а која доживљава солидан успех и велику гледаност. Циклус филмова Вудија Алена на РТС-у завршавамо мистериозном драмом Неразуман човек (Irrational Man, 2015) са са Емом Стоун и Хоакином Финиксом, за чији је лик Вуди нашао инспирацију у Раскољникову, главном јунаку дела Злочин и казна, као и роману Патрише Хајсмит, Странци у возу.

Понедељком, на РТС 2, око 23ч

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару