Шон Конери као Бонд на РТС-у

Бонд, Џејмс Бонд, агент 007 британске тајне службе, херој планетарно популарне и најдуговечније филмске франшизе свих времена стиже на Други програм РТС-а.

Ијан Флеминг, створио је лик Џејмс Бонда 17. фебруара 1952. године, када је на свом имању „Golden eye" (Златно око) на Јамајци почео да пише своју прву књигу „Казино Ројал“. Агент 007 име је добио по америчком орнитологу - Џејмсу Бонду, а инспирацију за лик, Флеминг је осим у самом себи и свом старијем брату Питеру, пронашао и у неколико агената с којима је био у британској морнаричкој обавештајној служби, међу којима су Патрик Дазел-Џоб, Сер Фицрој Маклејн, Конрад О'Брајан-френч, али и српски двоструки тајни агент - Душко Попов. Флеминг је знао Попова и пратио га је у Лисабон, где је у једном казину био сведок догађаја који ће касније завршити у његовој првој књизи. Наиме, Попов је пред њим извео једну од својих бравура - како би изазвао ривала да се повуче из игре, поставио је улог од 40.000 тадашњих долара.

Неустрашивог, гламурозног и неумољивог шпијуна, на филмском платну кроз 26 приче, од 1962. године до данас, оживело је шест глумаца: Шон Конери, Џорџ Лејзенби, Роџер Мур, Тимоти Далтон, Пирс Броснан и Данијел Крејг, који су Бонду поклањали и помало својих карактеристика, али ипак делили његов шарм и углађеност, склоност мартинију, женама, скупим оделима и Астон Мартину, најнапреднија оружја и супериоран ум - и све то у служби Њеног величанства.

Велики део огромног успеха ове франшизе заслуга је управо и Шона Конерија, иако се Ијан Флеминг у почетку веома противио том избору, јер Конери није био оно што је писац замишљао, вероватно јер је био сушта супротност њему - бивши физикалац, зидар, спасилац на плажи и уметнички модел на Академији ликовних уметности, док је Флеминг био имућни господин, школован, унук милијардера. За свог филмског јунака Бондов литерарни отац желео је више од Конерија, али убрзо је схватио да ће управо с њим добити све што је икад прижељкивао. И тако је рођен филмски агент 007.

Циклус филмова првог и најомиљенијег глумца који је тумачио лик чувеног тајног агента - Шон Конери као Џејмс Бонд, почеће 03. децембра на Другом програму РТС-а са филмовима „Доктор Но“ (Dr. No),  „Из Русије с љубављу“ (From Russia with Love) и „Голдфингер“ (Goldfinger).

„Доктор Но", филм у ком главни јунак, први пут изговара његове две најпознатије реченице које се касније понављају у осталим филмовима: „Моје име је Бонд. Џејмс Бонд." и „Мартини. Мућкан, не мешан." добитник је Златног глобуса 1964. године, а за њим следи „Из Русије с љубављу". Занимљиво је да у овом филму Џејмс Бонд на повратку из Истанбула Оријент експресом пролази кроз Србију и Хрватску, где се укрцава у брод за Венецију. И за крај овог мини маратона следи „Голдфингер“, филм који је добио Оскара за звучне ефекте 1964. године.

У децембру нас очекују и „Операција Гром" (Thunderball) „Само двапут се живи"(You Only Live Twice), „Дијаманти су вечни" (Diamonds Are Forverer), Никад не реци никад (Never Say Never Again)...

Суботом, на РТС 2 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару