Филмови Лордана Зафрановића на РТС-у

Снажан, аутентичан, бескомпромисни аутор, припадник чувене “прашке школе” у богатој каријери режирао је око 80 филмова, а за већину је писао и сценарио. На филмској сцени некадашње Југославије важи за једног од најбољих и најискренијих аутора са филмовима који су отворено проговарали о злу због чега је често током каријере имао проблема.

О доласку национализма Зафрановић је приповедао у антиратној драми "Окупација у 26 слика" (1978) - својеврсној сликовници једног града у злим временима И првом филму у редитељевој "ратној трилогији". Учествовао је у трци за  златну палму на Канском фестивалу, а у Пули је награђен Великом златном ареном. У филму су дебитовали касније познати глумци Франо Ласић, Тања Бошковић и Ена Беговић.

"Окупација у 26 слика" у којој се аутор бавио злочинима усташког режима, била је слављена и оспоравана. Док су га појединци сматрали комунистичком пропагандом, вечина је у овом филму препознала врхунски производ југословенске кинематографије. У атмосфери идиличног медитеранског града Дубровника над којим су се надвили црни облаци фашизма, филм прати три пријатеља - Хрвата, Италијана и Јеврејина који безбрижно проводе дане у песми, раскалашном ноћном проводу и спортском мачевању. С првим данима рата падају маске, а мачевање постаје неспортско - на живот и смрт.

Уследио је "Пад Италије" (1981) као други део трилогије који приповеда о односу револуције и ероса уз стално присуство смрти, али и стереотипних мотива попут  "револуције која једе сопствену децу". У фокусу је прича о партизанском команданту (игра га Данијел Обрицки) који убија свог саборца јер је занемарио борбу и окренуо се животу пожуде и порока. После капитулације Италије, за многе партизане рат је готов, али не и за њиховог команданта. На фестивалу у Пули ово остварење је награђено Великом златном ареном за режију, а у филму играју и Ена Беговић и Франо Ласић.

Филмом "Вечерња звона" (1986) Зафрановић је заокружио своју трилогију, направивши својеврстан искорак у начину изражавања, посебно у психолошки уверљивом портретисању ликова. Прича прати судбину комунистичког револуционара који због сумње да је Стаљинов симпатизер завршава у затвору. За разлику од "Пада Италије", "Вечерња звона" не демонстрирају фасцинацију револуцијом, већ се критички односе према њеним носиоцима који у име великих идеја жртвују истинску човекову срећу. Филм изузетних глумачких остварења Радета Шербеџије, Неде Арнерић, Љиљане Благојевић и Петра Божовића, награђен је Златном ареном за режију у Пули.

Арт драма интимне тематике "Халоа-празник курви" (1988) у којој се редитељ готово есејистички поиграва са мотивима ероса и танатоса, заснована је на роману Вељка Барбиерија "Затвор од олеандровог лишћа". Говори о љубавном троуглу (младић уноси раздор у брак старијег мушкарца И његове млађе жене) на основу кога филм покушава да пробије своје границе, наглашавајући сукоб између љубави и усамљености. У остварењу у коме има и освете и трагедије има и експлицитних сцена са глумцима Недом Арнерић, која је у Пули добила Златну арену за главну женску улогу и Ранком Зидарићем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 21. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару