Филмски мини-маратони на Другом програму РТС-а

Филмски мини-маратони - суботом и недељом, на Другом програму РТС-а.

У суботу, 01. септембра, у 16.05 емитоваћемо филм Премотајте, молим (Be Kind Rewind, 2008). Сулуда комедија у препознатљиву стилу главнога глумца Џека Блека. Током неуспелог покушаја саботаже трафостанице Џери се магнетизује. Несвестан свог магнетизма доласком у VHS видео клуб у којем реди његов пријатељ Мајк, избрише све видео-касете. Како Мајк не би остао без посла, њих двојица почињу да снимају римејкове великих филмских хитова који постају веома успешни код квартовске публике.

Улоге: Џек Блек, Дени Гловер...

Филм Премотајте, молим режирао је Мајкл Гондри.

Затим, у 17.50 следи филм Бруклин (Brooklyn, 2015). Филм Џона Краулија је дубоко дирљива прича о Еилиси Лејси, младој ирској имигранткињи, која проналази свој пут кроз Бруклин током педесетих година 20. века. Привучена обећањима Америке, Ејлис напушта Ирску и удобност мајчиног дома и упућује се ка обалама Њујорка. Први окови носталгије брзо нестају када свежа романса баци на њу опојне чари љубави.

Ускоро, међутим, њену полетност прекида њена прошлост и Ејлис мора да изабере између две љубави, две земље и живота који нуде. Бруклин је номинован за три Оскара и то у најважнијим категоријама - најбољи филм, најбоља главна глумица и адаптиран сценарио.

У главним улогама су Серше Ронан, Емори Коен и Донал Глисон.

Режија: Џон Краули

У 19.45 на програму ће бити филм Никад не реци никад (Never Say Never Again, 1983). Филм у којем Шон Конери, после 12 година и филма Дијаманти су вечни, поново глуми Џејмса Бонда. Бонд је после повреде ноге послат на одмор који прекида крађа пројектила НАТО-а. Реч је о томахавцима велике разорне моћи, а иза свега стоји СПЕКТРА која прети да ће бомбе лансирати на густо насељене области. Њихов стари непријатељ и једини човек који их може спречити у тој намери јесте Џејмс Бонд. Бонд има и задатак да неутралише своје старе непријатеље-Максимилијан Ларго и Ернест Ставро Блофелд. Бонд заводи Ларгову девојку Домину, али ће се морати сукобити са убилачком секс-бомбом-Фатима Блаш. Бонд ће уз помоћ свог шарма, Кју-овог арсенала и старог пријатеља Феликса Лајтера и Домине победити СПЕКТРУ и свету поново вратити стари мир.

Филм је продуцирао Кевин Маклори који је шездесетих сарађивао на Ијаном Флемингом као косценариста Операције Гром, при чему је оптужио Флеминга за кршење ауторских права. Маклори добија процес и почиње радити на филму Никад не реци изван троугла Метро-Голдвин-Мејер, Јунајтед артист и Броколи-Салзман. Филм је снимљен исте године кад и Октопуси са Роџером Муром. Првобитно су продуценти Октопусија ангажовали Џејмса Бролина као замену за Мура, али када су чули да је Маклори ангажовао Шона Конерија, били су присиљени да наговоре Мура да прихвати улогу. Наслов филма је игра речи, односно шала на рачун Шона Конерија који је након филма Дијаманти су вечни изјавио да никад више неће глумити Бонда.

Радња филма веома је слична са филмом Операција Гром. Ово је последњи играни филм у коме Шон Конери игра Бонда али је 2005. дао глас за игрицу Из русије с љубављу.

Улоге: Клаус Марија Брандауер, Макс фон Сидоу, Ким Бејсингер, Барбара Карера...

Режија: Ирвин Кершнер

У недељу, 02. септембра у 15.25 емитујемо Погон Б, југословенски играни филм снимљен 1958. у режији Војислава Нановића. Радња прати настојање групе радника да оспособе нафтну бушотину. Године 1960. снимљен је наставак под насловом Боље је умети. У тренутку када нафташи из погона Б претпостављају да су надомак извора нафте, стиже решење о затварању погона. Верујући да ће нафта ипак потећи, они настављају радове. Када су изгубули наду изненада избија пожар и тада се нафта појављује.

Улоге: Миливоје Живановић, Драган Лаковић, Павле Вуисић, Љиљана Марковић, Васа Пантелић, Никола Поповић, Славко Симић...

Режија: Миливоје Живановић

Затим, у 18.55 следи Операција Тицијан (1963). Уго Боначић је убијен у приморском градићу у току туристичке сезоне. Инспектор криминалистичке управе води истрагу која га упућује на необичног странца у белом оделу, који је у градић дошао са америчком репрезентацијом за подводни риболов. Током истраге је утврдио да је Уго имао копију једне Тицијанове слике за коју је везана необична легенда. Коначно се разјашњава нова варијанта старе легенде о тој Тицијановој слици.

Улоге: Вилијам Камбел, Раде Марковић, Ирена Просен, Петрик Меги, Драгомир Фелба...

Режија: Радош Новаковић

И за крај, у 20.30 - Ритам злочина (1981). У Трњу у загребачкој општини руше се старе куће да би се изградиле нове. Ускоро ће бити срушена и кућа професора, самца, који почиње озбиљније да размишља о кући, и свом одласку из ње, па и о целом кварту тек онда када се у његовом животу појаве Зденка, некадашња симпатија и бизарни статистичар Фабијан.

Улоге: Ивица Видовић, Фабијан Шоваговић, Тошо Јелић...

Режија: Зоран Тадић

Репризу филмова можете погледати истог дана када су емитовани, после поноћи.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару