Серијал филмова "Пинк Пантер"

Узбудљиве авантуре инспектора Клузоа, сваког петка на Првом програму РТС-а од 22.јануара.

Легенда о "Пинк Пантеру" почела је 1963. године оригиналним Пинк Пантером Блејка Едвардса, сa Дејвидом Нивеном у улози крадљивца, док је британски глумац и комичар Питер Селерс играо инспектора Клузоа.

 

Филм је био планиран као филм Дејвида Нивена, који је тада био велика холивудска звезда.

Селерс чак није био први Едвардсов избор за Клузоа (био је то Питер Јустинов). Међутим, Селерсово тумачење лика урнебесно смотаног француског детектива, испоставило се као главни адут филма и он је наставио да глуми Клузоа у више популарних наставака.

Серијал остварења о шашавом инспектору Клузоу започиње 22. jaнуара филмом из 1963. године - Пинк Пантер (The Pink Panther) у режији Блејка Едвардса, са Питером Селерсом у главној улози.

Инспектор Клузо је неспретни француски детектив који увек забрља ствар. У једном тренутку нађе се на трагу крадљивца драгуља, познатог под надимком Фантом. Клузо наравно нема појма да је његова жена, саучесница Фантома. 

У целу упричу умеша се и нећак Фантома, Џорџ који заједно са осталим актерима одлази у познато италијанско монденско скијалиште где зимује богата принцеза, власница Ружичастог пантера, највећег дијаманта на свету...

Филм је својевремено био номинаван за Оскара за најбољу музику, Златни глобус за најбољег глумца и БАФТА награду, такође, за најбољег глумца.

 

Мање од годину дана касније, после невероватног успеха првог филма, снимљен је филм Пуцањ у тами (A shot in Dark), који ће бити приказан 29. јануара.

Инспектор Клузо на несвакидашњи начин, враћа се интригантним случајевима. У вили париског богаташа Бенџамина Балона препуној укућана и гостију неко је усред ноћи убио возача.

Полиција одмах осумњичи лепу слушкињу Марију Гамбрели, код које је пронађено оружје којим је убиство почињено. Међутим, полицијски инспектор Жак Клузо који преузима истрагу не верује да је она убица, већ да су јој докази подметнути. Иако Клузоов надређени, комесар Дрејфус жели сам водити истрагу, неспретном је инспектору на интервенцију утицајних кругова случај враћен.

Клузо се одмах прихвата посла, тим више, јер је очаран првоосумњиченом Маријом...

 

У оквиру циклуса о Пинк Пантеру на Радио-телевизији Србије, 5. фебруара, биће приказан и филм Инспектор Клузо (Inspector Clouseau, 1968).

То је уједно и први филм који није режирао Едвард Блејк, већ Бад Јоркин, а главну улогу, инспектора Клузоа тумачи Алан Аркин.

Пред инспектором Клузоом је нови интригантан случај. Кртица Скотланд Јарда Клузоу додељује задатак да истражи талас организованиг криминала који се шири Европом. Иако неспретан, успева да оправда указано поверење...

Потом, 12. фебруара, следи филм у којем се Питер Селерс поново нашао у улози инспектора Клузоа - The Pink Panther Strikes again, снимљен 1976. године.

 

Следећи филм из серијала о Пинк пантеру, који ће бити приказан 19. фебруара на РТС-у, јесте Освета Пинк пантера (Revenge of The Pink Panther, 1978).

У овој епизоди о легендарном инспектору Клузоу, он је жртва атентата који, наравно, сплетом околности преживи. Непрестано се шире гласине да је Клузо мртав.

Тако му остају одрешене руке, да заједно са својом десном руком, сазна ко је покушао да га убије.

Сазнаје да је реч о бескурпулозном мафијашу, који је желео да тим убиством стекне поштовање осталих мафијашких породица.

 

Авантуре инспектора Клузоа настављају се филмом Траг Пинк Пантера (Trial of Pink Panter, 1982) 26. фебруара. Филм је монтиран две године после смрти Питера Селерса, од раније неискоришћеног материјала.

Уједно то је и својеврсна ретроспектива свих до тада снимљених филмова у част Питеру Селерсу.

Познати скупоцени дијамант Пинк Пантер поновно је украден. Тај случај успешно може решити једино инспектор Клузо. Он следи трагове у другу државу, али при том нестане авион којим је путовао.

Сви су забринути, јер нико не зна што се с њим догодило, једино је инспектор Драјфус пресретан што је Клузо напокон мртав.

Новинарка Мери покреће низ интервјуа са његовим бившим сарадницима и познаницима, како би гледаоцима открила нешто више о томе каква је особа био и у чему је била тајна његовог успеха.

Посећује господина Чарлса и његову садашњу, а Клузоову бившу жену, госпођу Литон, Дрејфуса и многе друге. Они се присећају највећих згода и незгода које су преживели са великим инспектором. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару