Циклус иранског филма

Од 4. августа на Другом програму РТС-а почиње циклус иранског филма, у оквиру кога ће бити приказано седам остварења.

Савремени ирански филм једна је од водећих светских кинематографија. С публиком широм света успоставља живу и динамичну комуникацију, освајајући истовремено добре критике и најпрестижније филмске награде.

Упркос њеном креативном пробоју и међународној афирмацији, домаћа публика нема прилику да је боље упозна. А биће скоро пола века откако је Дариуш Мехрџуи скренуо свету пажњу филмом Крава (1969) и обележио почетак савременог иранског филма, односно „иранског новог таласа", иницирајући нови тренд стварања филозофских, иновативних и поетски интонираних дела.

Осим друштвеног ангажмана и приказа туробног стања у друштву, предочених интимним и породичним драмама сиромашних и појединаца из ниже средње класе, најзначајније обележје које је ирански филм задржао током пола века је поетизација свакодневице и живота тзв. обичних људи суочених с друштвеним неправдама и безизлазним ситуацијама, заговарајући, при том, људске врлине попут поштења, оданости, храбрости и пожртвованости.

Циклус започиње драмoм Дани живота (Days Of Our Lives, 2011) о иранско-ирачком рату (1980-1988). Брачни пар лекара одлази на прву линију фронта, како би збрињавали бројне рањенике.

Радећи тешке интервенције без паузе, губе осећање страха, све до једног тренутка, када схватају да су их Ирачани опколили...

Редитељ се у филму бави ратним страхотама, борбом за опстанак и осећањем страха, као најнегативнијом емоцијом из које се рађа беспомоћност.

Режија: Парвиз Шеик Тади

Затим следи драма Соломоново краљевство (Molke Soleiman, 2010). Ирански религијско-историјски филм о животу Соломона, краља Израела.

Темељи се на исламским изворима који су узети из Курана, али исто тако паралелно пронађени у неким јеврејским текстовима.

Соломон је већ као деветогодишњак постао принц одлуком оца, пророка Давида. Након очеве смрти, наслеђује круну и постаје краљ.

Бог га учини пророком и добија посебне моћи као што је управљање ветром. Господар је и демонима који за њега граде олтаре и кипове. У служби божанске мисије позива и владаре суседних земаља да се преобрате на његову, монотеистичку религију...

У главним улогама: Амин Зендегани, Махмод Пакниат, Елхам Хамиди...

Режија: Шахриар Бахрани

Поморски пут свиле (The Maritime Silk Road, 2011) - Према историјским подацима, први морнар који је прешао Индијски океан и стигао у Кину, звао се Сулејман Сираф. Филм говори о његовом путовању рутом коју називају морским Путем свиле. Њиме су пролазили бројни трговци испоручивали робу у Кину.

Један од путника био је младић Шазан који је у дневнику забележио догађаје током путовања од јужног Ирана до Кине и Тајланда.

Режија: Мухамед Бозоргниа

Једно од нас двоје (Yeki az ma do nafar, 2011) - Млада жена Сара је архитекта и покушава да открије најбољи начин да придобије поверење и наклоност свог шефа. Током стратегије коју постепено развија, осећа све већу страст према свом надређеном... Она проживљава огромно искушење, због кога доводи у питање дотадашња уверења и традиционално васпитање... Драма о савременој иранској жени и унутрашњој борби људи са пожудом и сексуалношћу.

Режија: Тахмине Милани

Драма Суперстар (Superstar, 2009) о животу арогантне филмске звезде чији се живот драстично мења, када се појави једна тинејџерка.

Суперстар заправо представља егоцентричног глумца, кога су слава и богатство заслепили и који је изгубио осећај за блискост са људима у свом окружењу. Он олако одбацује жене и третира их као да су лаког морала, укључујући и редитељку његовог последњег филма. Све се мења када му на врата закуца девојка, која тврди да је његова ћерка.

Режија: Тахмине Милани

Алцхајмер (Alzheimer, 2011) - Ово је прича о старцу коју болује од Алцхајмерове болести и који живи са својим псом. Филм на хумористичан начин приказује дан у животу ове двојице, када узроци постају последице и обратно.

Режија: Ахмад Реза Мотамади

Збрка (Zbrka, 2011) - Драма о човеку коме жена умире на порођају и који је принуђен сам да се брине о беби. Идиличан живот двоје супружника престаје у једном дану и следи период страховите борбе са тугом, коју надјачава жеља за опстанком.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару