Читај ми!

Од јесени нове серије!

Редакција филмског програма РТС-а поред премијера играних филмова, од септембра припрема и приказивање серија "Превозник", базиране према истоименом филму, затим вестерн-серију "Hell on Wheels", као и "Orphan Black" са елементима акције, драме, научне фантастике, "Ханибал", о једном од најпопуларнијих и најјезивијих фиктивних негативаца нашег доба и "Copper", напету крими-серију чија је радња смештена у Њујорку 1860-их година.

Превозник (Transporter: The Series) - Серија базирана према истоименом филму, у којој је главну улогу тумачио Џејсон Стетам као Франк Мартин, док га у серији игра Крис Ванс. Сценарио за серију, као и за филмове написао је и продуцирао Лик Бесон. Мађарска глумица Андреа Осварт тумачи главну женску улогу, бившу ЦИА агентицу и Франкову љубавницу. Једини који се враћа из филма у серију је Франсоа Берлион, који је отелотворио лик инспектора Тарконија, који се увек нађе на правом месту у право време.

Серија се бави оним што Франк Мартин ради најбоље - брине се да осетљиви "пакети" стигну на одредиште и у праве руке, борећи се са опаким криминалним групама.

Hell on Wheels - Радња је смештена у раздобље након завршетка америчког Грађанског рата, дакле крајем 60-их година 19. века. Прати изградњу прве трансконтиненталне железнице, која ће спојити амерички исток и запад. Кален Боханон, кога игра Ансон Маунт, је главни антихерој серије. Бивши Конфедерацијски војник који је држао робове, у рату је изгубио супругу.

Усамљен у свеопштем безнађу, одлучује да крене у потрагу за послом на изградњи железнице, али има и друге мотиве... Освету!

Orphan Black - Серија садржи елементе акције, драме, научне фантастике. Сара, коју игра Татјана Маслани, постаје сведок убиства непознате жене која је у потпуности иста као она.

Одлучује да преузме идентитет преминуле жене, не знајући какве ће све тајне открити када сазна да су она и преминула уствари клонови. Ускоро, Сара открива да су она и покојница само једне од многих клонова. Поврх свега, напољу је убица који их убија једну по једну. Сара мора да проба да остане жива док покушава да одгонетне ову уврнуту заверу.

Hannibal - Серија о доктору Ханибалу Лектору, једном од најпопуларнијих и најјезивијих фиктивних негативаца нашег доба. Бриљантног психијатра и аморалног серијског убицу и људождера, створио је писац Томас Херис у серији хорор-трилер романа. Серија Ханибал не заснива се ни на једном од Херисових романа, већ представља њихов преднаставак.

Радња се одвија неколико година пре догађаја из "Црвеног змаја", у време када Вил Грејем тек почиње да помаже ФБИ-у у хватању серијских убица, на наговор шефа Јединице за бихејвиоралну науку ФБИ Џека Крофорда.

Грејем има поремећај личности из спектра аутизма, неуротичан је, нетактичан и често брутално искрен, а дар маште и способности за емпатију, која му омогућава да се поистовети са поремећеним убицама, истовремено му представља мучан терет и извор кошмара. Његова нестабилност изазива забринутост код шефа, па Крофорд одлучује да нађе психијатра који ће Грејему помоћи да се носи са послом. Његов први избор је доктор Алана Блум, која понуду одбија због превелике блискости са потенцијалним пацијентом Грејемом, али препоручује другог психијатра - углађеног и шармантног доктора Ханибала Лектора.

Главне улоге играју: Британац Хју Данси као Грејем, познати дански глумац Мадс Микелсен као Лектор и Лоренс Фишберн као Крофорд.

У серији се појављује и већи број осталих ликова који су познати из Херисових романа. Творци серије ипак могу да дају себи и неке слободе, па је тако радња смештена у данашње време, а не у седамдесете године прошлог века, а иритантни и бескрупулозни таблоидни новинар Фреди Лаундс у овој верзији је жена.

Креатор серије је Брајан Фулер, познат по серијама Хероји (Heroes) и Pushing Daisies. Свака епизода је везана за по један од случајева на којима Грејем ради, али се серија посебно фокусира на сложене односе који се развијају између Грејема, Лектора, Крофорда, докторке Блум, па и неких од убица које Грејем покушава да ухвати.

Ханибал не личи на већину детективских серија на телевизији, већ има све карактеристике психолошког трилера са мрачном атмосфером и комплексним ликовима. Биће приказано 39 епизода.

Copper - Напета крими-серија смештена у Њујорку 1860-их година. Кевин Коркоран (Том Вестон-Џонс), Ирац, бивши боксер, а сада полицајац, на повратку из Грађанског рата открива да му је жена нестала, а ћерка мртва.

Суочава се са градом пуним корупције, класних сукоба, расне напетости и насиља. Неће презати ни од чега да злочинце изручи правди. Док патролира улицама њујоршке злогласне четврти Фајв Поинтс, трага за истином о ономе шта је задесило његову породицу уз помоћ двојице ратних другова: Сина богатог индустријалца и талентованог афроамеричког лекара. Њих тројица деле тајну из ратних дана која им је заувек повезала животе.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару