Миленијум

Филмска трилогија „Миленијум“ постала једна од најтраженијих крими-прича у историји. „Мушкарци који мрзе жене“(Man som hatar kvinnor/ 2009) , „Девојчица која се играла ватром“(Flickan Som Lekte Med Elden/ 2009) и „Кула од карата“(The Girl Who Kicked the Hornet's Nest/ 2009), доживели су велику популарност и нашли се на листи филмова са највећом зарадом у свету. Од 5. јула на Првом програму РТС-а почиње приказивање ове шведске трилогије у виду серије од 12 епизода.

Заснована на делу писца Стига Лашона, серија је стилизована, интелигентна, мрачна и узбудљива мистерија, трилер-драма са неочекиваним и запањујућим открићима.

Филм Мушкарци који мрзе жене, дакле први део трилогије, добитник је награде Гулдбаген (Guldbagge Award) за 2010. годину, коју додељује Шведски филмски институт, у три категорије: најбољи филм, најбоља женска улога и награда публике за најбољи филм.

Новинар Микаел Блумквист, коме је каријера кренула низбрдо и Лизбет Саландер, необична и вешта хакерка, истражују мистериозна убиства и отмице широм Шведске. Оно сто полицији не полази за руком, они итекако успешно решавају.

Када овај истраживачки пар повеже нестанак младе Харијет са бројним гротескним убиствима која су се дешавала пре скоро 40 година, почињу и да откривају мрачну и језиву породичну историју њене породице. Након овог случаја Лизбет Саландер проводи годину дана у иностранству. По повратку у Шведску, непосредно пред објављивање велике репортаже о секс трафикингу, новинар Миленијума и његова девојка пронађени су мртви у свом стану.

На оружју којим је убиство почињено налазе се отисци управо Лизбет Саландер. Полиција објављује потерницу за Саландеровом и потрага почиње.

Микаел Блумквист доживљава шок када чује да је његова партнерка оптужена за убиство новинара. Знајући колико је Саландерова жестока када је у опасности, жели да је нађе пре неко што то пође за руком некоме другом. У тој потрази откриће се детаљи из Лизбетине прошлости.

Открива се прича о Лизбетином детињству, препуном насиља, а Блумквист почиње да схвата како су све афере којима се бавио повезане.

Такође, открива зашто се шведске власти понашају тако брутално према Лизбет. Борећи се против много непријатеља, Микаел Блумквист помоћи ће Лизбет Саландер да први пут у животу дође до правде.

У главним улогама: Номи Рапас, Микаел Никвист, Лена Ендре, Аника Халин, Јакоб Ериксон

Резија: Даниел Алфредсон, Ниелс Арден Оплев

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару