Читај ми!

Филмови Ашгара Фархадија

Иранска кинематографија је последњих година постигла значајан успех на међународном нивоу. Шездесет и први Берлински фестивал дефинитивно је обележио редитељ Ашгар Фархади, који је свог "Златног медведа" посветио редитељу Џафару Панахију, осуђеном 2010. године на шест година затвора због антирежимске пропаганде. На Другом програму РТС-а, од 30. јуна, почиње циклус филмова овог аутора.

30. јун - Филм Ашгара Фархадија из 2009. године О Ели (About Elly) је једноставна прича о пријатељима који крећу на одмор. Идиличну слику њиховог забављања нарушава нестанак учитељице Ели, за коју се претпоставља да се утопила док је спасавала дете.

Раздор међу породицама настаје управо због недостатка информација о жени која је кренула са њима на одмор. Мистериозна Ели је рекла само пријатељици Сепиде да има вереника с којим намерава да раскине. Али, проблем није нимало наиван јер је Ели у кући боравила са три породице и једним неожењеним младићем. Питање части је од велике важности као и питање религије.

Страх од онога што може да ти се деси уколико не поштујеш обичаје Фархади обрађује и у свом филму A Separation, који је 2012. године награђен Оскаром Америчке филмске академије, у категорији за најбољи филм ван енглеског говорног подручја.

Оно што је веома интересантно код овог редитеља, јесте управо начин на који приказује живот савремене иранске породице и огромни утицај религије.

14. јул - Ирански драмски филм Развод (Jodaeiye Nader az Simin) из 2011. године, у режији и продукцији Ашгара Фархадија с Лејлом Хатами, Пејманом Маодијем, Шахабом Хосеинијем и Сарех Бајат у главним улогама.

Радња филма усредсређена је на брачни пар иранске средње класе Надер и Симин, односно сложене породичне и друштвене односе, који почињу њиховом свађом око могуће селидбе ван земље, покретањем парнице за развод брака и привременим раздвајањем, а кулминирају несрећним догађајима у које су уплетени Надеров болесни отац, ћерка и млада неговатељица са својом породицом.

Филм је освојио бројне награде на међународним фестивалима, а неке од најзначајнијих су Златни медвед за најбољи филм на Берлинском фестивалу, Златна арена за најбољи међународни филм на Пулском филмском фестивалу, Велика награда за најбољи филм на Санкт Петерсбуршком филмском фестивалу...

21. јул - Драма Прошлост (Le passé, 2013) о Иранацу, који већ дуго времена има проблеме са супругом - Францускињом. Одлучује да је напусти, као и двоје деце, и да се врати у своју домовину - Иран! У међувремену, жена му се виђа са једним Французом, па га моли да јој да развод. Због тога се човек враћа у Француску, и у својој кући, поред своје деце, затиче човека у ког се заљубила његова жена...

Углавним улогама: Беренис Бежо, Тахар Рахим, Али Мосафа...

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару