Валтер на РТС-у

„Валтер брани Сарајево“ култни југословенски партизански филм из 1972. године и документарни филм о народном хероју Владимиру Перићу Валтеру у режији Андреја Аћина, биће приказани деветог маја на Првом програму РТС-а.

Валтер брани Сарајево у режији Хајрудина Крвавца представља слободну интерпретацију биографије стварног антифашистичког борца из Другог светског рата, Владимира Перића Валтера. Сарајево 1944. године. Немачким армијама у повлачењу очајнички треба гориво. Валтер, загонетни и харизматични вођа покрета отпора може да угрози њихове залихе. Немци предузимају лукав план да уклоне ту препреку.

Занимљив је податак да је ово остварење гледало око милијарду и по гледалаца и да је веома популарно у Кини.

На Првом програму Јавног сервиса биће приказана ремастеризована верзија.

У главним улогама: Велимир Бата Живојиновић, Раде Марковић, Љубиша Самарџић, Драгомир Гидра Бојанић, Неда Спасојевић, Слободан Димитријевић, Хањо Хасе, Ролф Ремер и други.

Документарни филм о народном хероју Владимиру Перићу Валтеру, али и легендарној улози Велимира Бате Живојиновића, у режији Андреја Аћина, у оди херојству стварних и филмских јунака редитељ је покушао да расветли однос мита и стварности.

Од историјске легенде и хероја Другог светског рата Владимира Перића Валтера, до мита са филмског платна у лику најпопуларнијег југословенског глумца Велимира Бате Живојиновића, кроз историју једног народа који више не постоји, креће се прича о временима када су хероји и заштитници били потребни.

Редитељ у документарцу покушава да истражи феномен и светски успех који је имало остварење, печат који је Валтер оставио на живот Велимира Бате Живојиновића који га је у филму играо, али и да нам приближи живот Владимира Перића, оригиналног Валтера.

Филм Валтер бави се односом између мита и стварности и својеврсна је ода херојству стварних и филмских јунака. Филмски Валтер, Велимир Бата Живојиновић сведочи у филму како га је улога сарајевског обавештајца променила и прославила. Открива детаље своје прве посете Кини у којој је и данас икона.

Посебну емоцију носи исповест славног глумца, која је снимана на Куби где Велимир Бата Живојиновић говори о сопственим животним биткама, у тренуцима борбе са тешком болешћу коју је по други пут победио у тој карипској држави.

Остали саговорници у филму, међу којима су Емир Кустурица, Петар Јањатовић, Драган Раденовић, Фети Даутовић, Александар С. Јанковић, Божидар Зечевић, Бориша Арнаут, Ешрефа Крвавац и Илинка Голубовић, говоре о томе ко су истински хероји и да ли су и данас међу нама. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару