Читај ми!

У Нову годину уз нове покретне слике

Традиционално на РТС-у, током новогодишњих празника добри и разноврсни филмови. Гледаоце очекује двадесетак премијера, међу којима су "Симпсонови", "Атлас облака", "20.000 дана на Земљи", "Рокер", "Отета 2", "Мамула", "Затвореници".

У Нову годину уз нове покретне слике У Нову годину уз нове покретне слике

Од 31. децембра до 4. јануара двадесетак атрактивних наслова. Серијал нових остварења започињемо емитовањем филма Симпсонови (The Simpsons Movie).

Култна анимирана серија, чији су главни јунаци отац Хомер, мајка Марџ и деца Барт, Лиса и Меги преточена је у филмску верзију снимљену 2007. године.

Породица Симпсон је жуте боје, имају по четири прста, живе у граду Спрингфилду који има нуклеарну електрану, често исмевају Републиканце и никада не старе.

 У односу на серију, у филму је ипак начињен мали искорак, јер најмлађи члан породице Меги, изговара своју прву реч.

Та кључна реч почиње на слово "Н" и да бисте је чули, морате да погледате филм до краја, што подразумева и гледање одјавне шпице.

Уз продуцента Мета Гронинга, најзаслужнији за постојање породице Симпсон је Џејмс Л. Брукс, власник продукцијске куће "Грејси филмс" која производи серију.

На филм о породици Симпсон чекали су 18 година. Настојали су да створе причу која ће захтевати ширину и величину коју даје филм.

Симпсонови на великом платну не представљају остварење од три спојене епизоде. Филм је жив, весео и усредсређује се на силе које могу да разоре породицу. Филм приказује како човек може да поврати живот у нормалу, наравно из комичног угла.

Гласове главним јунацима позајмили су глумци из серије: Ден Кастеланета, Џули Кавнер, Ненси Картрајт, Јардли Смит, Хенк Азариа, Хари Ширер, Памела Хејден и Алберт Брукс.Филм је режирао Дејвид Силверман, иначе главни директор анимације у серији.

Затим следи Хајде да се волимо 1, југословенски филм из 1987. године, са Лепом Бреном у главној улози. Режирао га је Александар Ђорђевић, а сценарио је написао Јован Марковић. Првог и другог јануара 2015. године, биће приказани други и трећи део остварења о популарној певачици Лепој Брени и њеном оркестру „Слатки грех", о њиховим доживљајима на многобројним турнејама по Југославији.

Биће емитовано и остварењ Aтлас облакаНаучно-фантастични филм који испитује живот и његов смисао у режији Тома Тиквера, Ендија и Лане Вачовски, екранизација је шест прича које почињу у 19. веку и завршавају се у постапокалиптичној будућности. Храбро визионарско дело снимљено је према истоименом бестселеру Дејвида Мичела из 2004. године.

Драма, мистерија, акција и вечна љубав уткани су у једнствену причу која се протеже кроз најразличитија доба, места и ликове у распону од 500 година.

Атлас облака (Cloud Atlas, 2012) обухвата више жанрова и у исто време смештен је у прошлост, садашњост и будућност. Илуструје како догађаји и одлуке у једном временском периоду могу да утичу на животе у другим временским димензијама.

Калеидоскопски приказ акције и емоција сугерише да индивидуални животи настављају судбине кроз векове.

Радња филма указује како је све на свету повезано и како поступци и одлуке појединца могу да промене свет.

Адвокат из Сан Франциска даје уточиште одбеглом робу 1849. године. Уочи Другог светског рата сиромашни и талентовани композитор у Великој Британији мучи се како би довршио величанствени опус. 1973. године новинар жели да спречи индустријску катастрофу.

У садашњости издавач у ноћи свог великог успеха, суочава се са неправедним хапшењем.

Генетски модификована радница 2144. године доживљава забрањено буђење људске свести. 2300. године гонич стоке се бори са савешћу након што је урадио нешто грозно зарад сопственог опстанка.

Улоге су поверене најпознатијим светским глумцима оскаровцима Тому Хенксу, Хале Бери, Сузан Сарандон И другим доказаним звездама.

На програму су и британски документарно-играни филм 20.000 дана на Земљи (20,000 Days on Earth, 2014) редитеља Ијана Форсајта и Џејн Полард, очарава аутентичном атмосфером и песничким описима лика и дела једног од најважнијих рок аутора у историји музике Ника Кејва.

Изазвао је велико интересовању у свету почев од светске премијере у фебруару 2014. на Берлинском филмском фестивалу. Филм је обавезно градиво за све поштоваоце генијалног, вечито мрзовољног, али омиљеног аутора чији је живот испуњен контроверзама.

Бројчаник је откуцао 20.000 дан у животу Ника Кејва. Од јутарњег буђења уз немиран звук будилника, па до ноћне шетње плажом после концерта.

Од уводне секвенце којом се минути убрзано врте, са исечцима из Кејвових протеклих 19.999 дана на Земљи, до дана када је филм снимљен, креће занимљиво путовање где је највећа вредност прича-лична и директна.

Кејв сам води гледаоца кроз филм. Комбинацијом драмских елемената и реалности, ово остварење описује фиктивних 24 сата у животу свестраног уметника. Желео је да постане сликар, опробао се као глумац и сценариста. Признат је и као писац.

Осим интимног портета Кејвовог уметничког процеса, овај документарац покрива читаву еру поп културе, укључујући његов рад са бендом

Изазвао је велико интересовању у свету почев од светске премијере у фебруару 2014. на Берлинском филмском фестивалу. Филм је обавезно градиво за све поштоваоце генијалног, вечито мрзовољног, али омиљеног аутора чији је живот испуњен контроверзама.

Бројчаник је откуцао 20.000 дан у животу Ника Кејва. Од јутарњег буђења уз немиран звук будилника, па до ноћне шетње плажом после концерта.

Од уводне секвенце којом се минути убрзано врте, са исечцима из Кејвових протеклих 19.999 дана на Земљи, до дана када је филм снимљен, креће занимљиво путовање где је највећа вредност прича-лична и директна.

Кејв сам води гледаоца кроз филм. Комбинацијом драмских елемената и реалности, ово остварење описује фиктивних 24 сата у животу свестраног уметника. Желео је да постане сликар, опробао се као глумац и сценариста. Признат је и као писац. Осим интимног портета Кејвовог уметничког процеса, овај документарац покрива читаву еру поп културе, укључујући његов рад са бендом "Birthday Party", групом "Bad Seeds", као и са Кајли Миног.

Уместо откривања приватног живота, филм велича мит уметника, али га и разоткрива.

Биће приказана америчка музичка комедија Рокер (The Rocker, 2008) о пропалом, оцвалом бубњару којем је пружена друга шанса да постане славан.

Рокер, познатији као Роберт „Риба" Фишмен, био је бубњар у хеви-метал групи из осамдесетих година 20. века.

Живео је рокенрол сан, док га нису избацили из групе. Две деценије касније, очајни рокер придружује се групи свог братанца "А.D.D", најзад повративши свој трон рокенрол божанства за који је увек сматрао да му припада.

У исто време своје много млађе чланове групе изводи у провод живота. У рокенрол мешавини физичке комедије, емоција и гаражног хард хеви-метал звука, звезда серије Канцеларија Рејн Вилсон мења свој лик иза канцеларијског стола за рокенрол славу, играјући улогу крупног, знојавог, разулареног и понекад обнаженог бубњара који добија другу шансу да постане рок звезда.

У филму који потписује редитељ Питер Катанео, главном глумцу се придружују и Кристина Еплгејт, Џеф Гарлин, Џош Гад, поп звезда Теди Гајгер и Ема Стоун.

На програму је и наставак успешног акционог трилера из 2008. године Отета (01.01.2015), прича о агенту ЦИА-е Брајану Милсу (игра га Лијам Нисон), који се две године после догађаја приказаних у првом филму, поново сукобљава са опасним отмичарима који овога пута желе само освету.

Иако пензионисан, Милс је још увек врхунски професионалац са посебним вештинама, који је најпре у Паризу успео да спаси ћерку од опаких албанских отмичара, трговаца белим робљем. Мурад (игра га Раде Шербеџија), отац је једног од убијених криминалаца из Албаније, који сада жели освету за смрт свога сина.

Отима Брајана и његову бившу жену у Истанбулу (тумачи је Фамке Јансен), па овога пута у спасилачку мисију креће њихова ћерка (игра је Меги Грејс).

Филм Отета 2 (Taken 2, 2012) обилује бриљантно снимљеним акционим сценама и оружаним обрачунима. Филм снимљен у француско-америчкој копродукцији режирао је Оливје Мегатон.

После премијере на Фeсту 2014. године и учешћа на међународним фестивалима, телевизијска премијера домаћег играног филма са међународном глумачком екипом Мамула (02.01.2015) на РТС-у.

Редитељ Милан Тодоровић снимио је жанровски несвакидашњи филм за српску кинематографију у домену фантастике. Главну улогу у филму игра светска звезда Франко Неро.

Са намером да пре свега забави, па и уплаши, редитељ је црпео инспирацију из америчких и италијанских хорора Б категорије из 70-тих и 80-тих година.

Туристи авантуристи, напуштено острво, легенда о необичним дегађајима и прича о одмору који се претвара у борбу за преживљавањем- све је ту.

И док не крене хорор, дешава се и краткотрајна идила са драмом фокусираном на љубавни троугао.

Љубав према жанровском филму фантастике, не толико присутном у овдашњој кинематографији, холивудска матрица по којој је филм рађен, жеља да бајколика авантура испуњена мистеријом Мамула изађе из матичних оквира у свет, утицале су на то да филм Милана Тодоровића буде снимљен на енглеском језику.

Поред Франка Нера и Натали Бурн, у филму играју наши глумци Слободан Стефановић, Миодраг Мики Крстовић, Зорана Костић-Обрадовић, Софија Рајовић и Драган Мићановић. 

Трећег јануара биће приказан и напети трилер Затвореници (Prisoners, 2013). Хју Џекмен, Џејк Гиленхал и Пол Дејно глуме у напетој причи о потрази једног оца за несталом ћерком. Режију напетог трилера мрачне атмосфере, потписује један од најбољих канадских редитеља данашњице Денис Вилнев.

Током прославе Дана захвалности компије и пријатељи, Доверови и Бирчови, схватају да су им ћерке нестале.

Након неуспеле потраге полиције, отац једне девојчице, одлучује да узме правду у своје руке, супростављајући се младом детективу који је задужен за случај.

Током 153 минута трајања, овај изузетно смео и комплексан филм нуди мноштво окрета и подзаплета који овом експлоатисаном концепту дају оригиналне црте. А то ће, уз фантастичне глумачке перформансе учинити читаво искуство гледања филма вредним и времена и пажње.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару