Читај ми!

Циклус филмова Педра Алмодовара

Од 29. октобра на Другом програму РТС-а почиње циклус филмова шпанскиог филмскиог редитеља, сценаристе и продуцента Педра Алмодовара. Биће приказана остварења „Мрачне навике“, „Закон пожуде“, „Кика“, „Цвет моје тајне“, „Живо месо“, „Прекинути загрљај“, „Кожа у којој живим“, која су га учинила најславнијим шпанским редитељем своје генерације и једним од најистакнутијих фигура европског филма.

Алмодоварове филмове карактеришу изузетно сложене приче, елементи поп културе, популарна музика, сатирични хумор, јаке боје и бљештав декор, а највише се бави темама као што су жеља, страст, породица и лични идентитет.

Циклус започиње 29. октобра филмом Мрачне навике (Entre tinieblas, 1983). Филм представља критику Католичке цркве кроз причу о жени која је била приморана да се скрива заједно са групом разузданих часних сестара.

Драма о барској певачици оптуженој за убиство, која се скрива у манастиру. Необичне часне сестре се изјашњавају као њене обожаватељке. Главна часна сестра Јулија ужива у кокаину, друга пише јефтине љубавне романе, трећа чува тигра у дворишту, док је четврта у љубавној вези са исто тако слободоумним свештеником.

Алмодовар продубљује своја истраживања сексуалне жеље и понекад бруталних закона који је прате у филму пригодног назива Закон пожуде (La Ley del Deseo, 1987).

Редитељ се бави отвореном сексуалношћу. То је уједно и први Алмодоваров филм у ком једну од улога тумачи Антонио Бандерас.

Након тога следи ништа мање занимљив филм Кика (Kika, 1993). Шминкерка под чијом руком мртви поново оживе, младић опседнут мајчиним самоубиством, писац „мутног лика", кућна помоћница лезбијске оријентације, пријатељице које то нису, ТВ репортерка без савести-уплићу се у мрежу интрига мадридске љубави и злочина...

На програму је и остварење Цвет моје тајне (La Flor de mi secreto, 1995). Са Марисом Паредес у главној улози списатељице петпарачких романси, филм је психолошка драма, по многима једно од његових најзрелијих остварења. Филм је такође најавио промену у Алмодоваровом портретисању мушких ликова; уместо недоречених мушких протагониста какве је имао у ранијим филмовима, Алмодовар ствара позитивну слику „новог мушкарца".

Годинама Лео пише љубавне романе, под псеудонимом Аманда Грис, али пошто се њен приватни живот распада, све јој је теже да смишља весело штиво.

У немогућности да прихвати да је њен брак готов, упада у креативну и емотивну блокаду.

Нико не може да је утеши. Једина светла тачка је ново пријатељство са Анхелом, уредником културне рубрике у дневним новинама, који је не знајући да је то она запошљава да напише рецензију сопствене књиге.

Биће приказана и драма Живо месо (Carne Tremula, 1997), која говори о младићу који након изласка из затвора жели да се освети жени, коју је некада силно желео.

Виктор (Либерто Рабал) је рођен у аутобусу који је његову мајку, иначе проститутку коју глуми Пенелопа Круз, возио у болницу.

Двадесет година касније, Виктор своје прво сексуално искуство доживљава са наркоманком Еленом (Франческа Нери), ћерком угледног дипломате.

Током препирке, у њен стан улазе двојица полицајаца Санчо и Дејвид (Хавијер Бардем) и у гужви која настане долази до пуцњаве. Виктор је оптужен за рањавање и осуђен на вишегодишњу казну затвора.

Након изласка из затвора Виктор непрестано мисли о освети, поготово када сазна да се предмет његове жудње, Елена, удала за Дејвида и посветила хуманитарном раду...

На програму је и филм Прекинути загрљаји (Broken Embraces, 2009) са Пенелопе Круз у главној улози. Прекинути загрљаји је био у конкуренцији за Златну палму на Канском фестивалу и за Златни глобус за најбољи страни филм. Слепи сценариста, и некада успешни редитељ, Хари Кејн, добија понуду од извесног Реја Икса да заједно напишу сценарио за филм о плашљивом и асоцијалном хомосексуалцу, сину познатог бизнисмена.

Хари се сећа геја са којим је радио пре петнаест година и схвата да се ради о истој особи - сину богаташа Ернеста Мартела. Али навиру и друга сећања, између осталих и на трагичну везу коју је имао са шармантном Леном, девојком која је живела са Ернестом. Убрзо се ланчано откривају још неке тајне, које је његова помоћница и бивша љубавница, Џудит, годинама тврдоглаво чувала.

Након тога следи филм Кожа у којој живим (La piel que habito, 2011)Доктор Роберт Ледгард, еминентни пластични хирург настоји да створи савршену кожу. То му и успева након 20 година експериментисања.

Откако је његова жена настрадала у аутомобилској несрећи, доктор Роберт Ледгард, еминентни пластични хирург настоји да створи савршену кожу.

Коначно, то му успева након 20 година експериментисања. Током свих тих година морао је да раскрсти с предрасудама и моралним обзирима, као и да пронађе заморче...

У главним улогама: Антонио Бандерас, Елена Анаја, Џан Корнет...

Биће приказана и "ситуација у авиону", какву може замислити само чувени Педро Алмодовар-Случајни љубавници (Los amantes pasajeros, 2013). У остварењу се накратко појављују и иконе шпанског филма Антонио Бандерас и Пенелопе Круз.

На почетку филма они су у улогама венчаних аеродромских радника, који ће нехотице проузроковати проблем на авиону који лети из Мадрида за Мексико Сити.

Када је авион већ у ваздуху, пилоти, заједно са колегама у контролном центру, покушаће да реше технички квар, а особље авиона и њихов шеф потрудиће се да забораве личне проблеме и потпуно се посвете спасавању лета и учине га пријатнијим за путнике.

Главне улоге у комедији за коју је Алмодовар урадио и сценарио тумаче Хавијер Камара, Карлос Арецес, Раул Аревало, Антонио де ла Торе, Хуго Силва и други.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару