Читај ми!

Циклус филмова Ингмара Бергмана

Од 21. октобра на Другом програму РТС-а почиње приказивање великог циклуса филмова једног од највећих шведских уметника, филмског и позоришног ствараоца светског гласа Ингмара Бергмана.

Цикус остварења шведског режисера започиње приказивањем документарца о љубави и пријатељству Liv & Ingmar из 2012. године, а потом следи преко тридесет његових филмова, међу којима су Torment из 1944, Crisis из 1946, Music in Darkness и Port of Call из 1948, Prison и Thirst из 1949, To Joy из 1950, Summer Interlude из 1951, Waiting Women из 1952, Summer with Monika из 1953, A Lesson in Love из 1954, Smiles of a Summer Night из 1955, који је добио награду Најбољи поетски хумор и био номинован за Златну палму.

Ту су и филмови који су Бергману донели велики успех The Seventh Seal и Wild Strawberries, приказани у Шведској 1957. године. The Seventh Seal је добио специјалну награду жирија и био номинован за Златну палму у Кану, а Wild Strawberries бројне награде.

Биће приказана и Бергманова три филма која је снимио раних шездесетих. Through a Glass Darkly из 1962. године, Winter Light и The Silence из 1963. године, истражују тему вере и сумње у Бога.

Критичари су створили утисак да је заједничка тема у ова три филма направила од њих трилогију или синематски триптих.

Биће приказан и филм Persona који је режирао 1966. године. Остварење за које је сматрао да је једно од његових најзначајнијих дела. Док је шокантно експериментални филм добио неколико награда, многи величају филм као његово ремек-дело.

На програму су и остали значајни филмови попут Тhe Virgin Spring из 1960 и The Rite из 1969. године, као и филм који је снимао за шведску телевизију Scenes from a Marriage из 1973. године.

Ингмар Бергман је режирао преко 60 филмова и документарних филмова за биоскопска издања и телевизију, за коју је већину написао сценарио. Такође је режирао преко 1070 позоришних представа.

Глумци који су најчешће играли у његовим филмовима су: Харијет Андешон, Лив Улман, Гунар Бјернстранд, Биби Андешон, Ерланд Јосефсон,Ингрид Тулин и Макс фон Сидоу. Његова остварења се обично баве смрћу, болешћу, вером, издајом, суморношћу и лудилом.

Филм Liv & Ingmar индијског аутора Дираја Аколкара, којим започиње циклус, на врло рафинирани начин ослобађа читаву лепезу осећања.

Остварење представља искрену исповест норвешке диве Лив Улман о свом односу са шведским великаном Ингмаром Бергманом, краткотрајно супружником, а до краја (његовог) живота и најближим пријатељем.

Одишући нежношћу и не задирући у патетику, овај вешто избалансиран филм повлачи и питање колико мешање приватног и професионалног може утицати на резултат, а целокупно гледано, говори о самим личностима Улманове и Бергмана вероватно више него ли сви њихови филмови скупа.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару