Читај ми!

Уздизање Махатме

Поводом Међународног Дана ненасиља, Јавни сервис Србије приказује остварење "Уздизање Махатме" (The Making of the Mahatma), у режији Шијама Бенегала.

Два рођака индијског порекла која живе у Јужној Африци су у имовинском спору. Један од њих ће ангажовати младог адвоката из Индије да дође у Јужну Африку и заступа га пред судом.

По доласку у Јужну Африку 1893. године, млади адвокат увиђа да се белци према свим Азијатима понашају као према грађанима нижег реда, те да је њихов положај гори од положаја слуге. Иако је одевен западњачки - у одело и кравату, бива избачен из воза из купеа прве класе; судија у судници га приморава да уклони турбан са главе; у кочијама мора да се вози напред са кочијашем; бива претучен и малтретиран, и без могућности да добије заштиту од стране правосудних органа.

Његови покушаји да укаже на неправду наилазе на снажно неодобравање и отпор од стране локалних власти и државних чиновника.

Упркос свему, он успева да реши судски спор између завађених рођака, и креће да организује азијатско становништво како би остварили своја права.

По доласку у Дурбан, затећи ће нове неправде према домородачком црначком становништву, као и према азијатским досељеницима.

Млади адвокат потом одлучује да из Индије доведе своју породицу - супругу и троје деце, и крене са борбом за права угњетаваног народа.

У тим својим настојањима, схватиће да иако је закон на његовој страни, људи који га тумаче то нису, те да се законодавци противе било каквој равноправности међу људима.

Након 21 године проведене у Јужној Африци, млади адвокат ће се  вратити у Индију где ће наставити своју борбу против Британаца, и ускоро постати познат целом свету као - Махатма Ганди.

Улоге: Раџит Капур, Палави Џоши, Пол Слаболепзи...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару