Читај ми!

Филмови за несаницу

Током фебруара и марта сваког петка после поноћи на Првом програму РТС-а, биће приказана шпанска хорор остварења - Филмови за несаницу (Films to Keep You Awake).

Серијал започиње филмом Усељив одмах (Películas para no dormir: Para entrar a vivir, 2006) у режији Џоума Балагвера.

Брачни пар који очекује дете усељава се у запуштену зграду, не слутећи заправо да је читав стамбени објекат једна велика замка коју даноноћно посматра девијантна власница.

Новопечени брачни пар Каролина и Тони очекују дете и желе да купе стан. Олуја их присиљава да се зауставе поред запуштене зграде у којој је трећи спрат слободан за издавање.

Зграда баш и не изгледа примамљиво, али агент за некретнине их уверава да се зграда обнавља и да су се две породице већ уселиле, те их позива да погледају стан на трећем спрату.

Усељавају се, не слутећи заправо да је читава зграда једна велика замка коју даноноћно посматра девијантна власница.

Затим следи филм Божићна прича (Películas para no dormir: Cuento de navidad, 2005) у режији Пакоа Плазе.

Групица деце која проводи Божић у летњем одмаралишту открије у бунару у шуми жену преодевену у Деда Мраза. Кад се обрате полицији, схвате да је она опасна крадљивица са великим пленом.

Одлуче да јој помогну да изађе из бунара, а за узврат, она им обећава новац. Кад добију новац, похлепа, страх и мрачне мисли нагнају их да промене планове, што их онда доведе до низа недоумица.

Требају ли да задрже новац? Зашто би јој помогли да изађе из бунара? И хоће ли бити у опасности ако јој помогну? Деца одлуче да јој не помогну.

Хране је и брину се за њу, али дани у бунару полако пролазе. Хладноћа, влага, тама и чињеница да је хране пакетићима дечје хране претварају њено ропство у муку с фаталним последицама.

Једног дана, кад јој деца дођу у посету, пронађу празан бунар... Ове године, Деда Мраз долази с врећом смртоносних дарова.

Након тога биће приказан филм Дечија соба (Películas para no dormir: La habitación del nino, 2006), чију режију потписују Алекс де ла Иглесија и Џејмс Филипс.

Пар са бебом стиже у свој нови дом. То је дивна стара кућа која је потпуно реновирана и представља идеално место за започињање породичног живота. Након напорног дана, пар одлучује да оде у кревет.

Пре тога, они одлазе и проверавају јављач постављен у бебиној соби. То је најновији модел који не само да омогућава слушање бебе док спава, већ и њено гледање. Њих двоје ускоро откривају да још неко живи у тој кући, неко чије се присуство осећа сваке вечери, управо поред бебине колевке.

Првог петка у марту биће приказан филм Кривица (Películas para no dormir: La culpa, 2006), чију режију потписује Нарцисо Ибанез Серадор.

Глорија је самохрана мајка и има доста финансијских тешкоћа. Њена колегиница и пријатељица др Ана Торес је позива да се са ћерком пресели у њену велику кућу, где води гинеколошку клинику.

За узврат, Глорија би јој у поподневним часовима помагала у послу. Временом, Глорија открива да Ана претежно обавља абортусе на пацијенткињама, као и да је лезбејка која је заљубљена у њу.

Глорија остаје у другом стању са својим пријатељем Хавијером. Ана јој предложи да абортира, али ова одбија. Ипак, након три месеца Глорија пристаје на то, али ће последице бити трагичне.

Затим следи остварење Погоди ко сам (Películas para no dormir: Adivina quién soy, 2006) у режији Енрикеа Урбизуа и Џејмса Филипса.

Естрела је тинеџерка која живи са мајком. Отац јој је умро када је била врло мала. Мајка јој ради као медицинска сестра у болници. Она је паметна и добра ученица, али нема пуно пријатеља. Највише времена проводи читајући романе Стивена Кинга или гледајући хорор филмове.

Стога, њени умишљени другари су Вампир и Човек са кожном маском. Естрела је као девојчица била жртва силовања, па има поремећену сексуалност. Повремено има односе са мајчиним пацијентима или вратаром у њиховој згради.

Једнога дана, полицијски детектив долази у њихову кућу и саопштава им да Естрелин силоватељ није умро, као што су мислили.

Потом, Естрела саопштава мајци да ће позвати у госте свог пријатеља Вампира, чудног изгледа. Њену мајку то брине, јер јој призива ружна сећања и страх из прошлости.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару