Читај ми!

Фестове премијере на РТС-у

Поводом 42. Феста, фебруар ће бити месец Фестових премијера на РТС-у. Као својеврсна телевизијска увертира у Београдски међународни филмски фестивал, на програмима Јавног сервиса биће емитована играна остварења, која су обележила рецентна издања популарне филмске феште.

Од 1. до 28. фебруара биће приказани:

Страст (Passion, 2012) - Трилер редитеља Брајана де Палме, са Рејчел Адамс и Нуми Рапас у главним улогама.

Радња филма одвија се у канцеларијама истакнуте мултинационалне рекламне агенције у којима започиње жестока освета младе пословне жене када јој њена надређена украде идеју.

Изабел је млада и амбициозна девојка препуна креативних идеја. Њена шефица Кристина је манипулативна особа и повешће своју асистенткињу све дубље у игру завођења, манипулације и понижења.

Када Изабел доспе у кревет са једним од Кристининих љубавника, између њих две започеће прави рат.

У ноћи убиства, Изабел је у позоришту, а Кристина добија заводничку поруку. Од кога? Кристина воли изненађења. Нага одлази у сусрет мистериозном љубавнику који је чека у спаваћој соби...

Остварење у којем главне роле играју Рејчел Адамс, Нуми Рапас, Каролина Херфурт, биће приказано 01. фебруара на Првом програму РТС-а.

У кући (Dans la maison, 2012) -Почиње нова школска година. Клод, који седи у последњој клупи, показује изузетно интересовање и надареност за писање. Он воли да посматра друге и све више се увлачи у њихове животе...

Првобитно охрабрен својим наставником због свог рада, Клод наставља да истражује најситније детаље функционисања две породице - једне уметничке, а друге "готово малограђанске". Колико је далеко спреман да иде?

У главним улогама: Фабрис Лачини, Винсент Шмит, Кристин Скот Томас...

Филм редитеља Франсоа Озона биће приказан 05. фебруара на Другом програму РТС-а.

Ја и ти (Io e te, 2012) - Лоренцо је интровертни 14-годишњак чији је једини смисао среће да проводи време у напуштеном подруму своје зграде.

Да би избегао своје претерано заштитничке родитеље, лаже им да иде на скијање са школским друговима, ал, уместо тога, одлази у омиљени - подрум, где жели да му једино друштво буду његове хорор књиге!

Али, неочекивана посета полусестре Оливије све ће променити. Време које ће провести заједно, испуњено неспутаним емоцијама инспирисаће Лоренца да се ухвати директно у коштац са хаосом година одрастања које му предстоје...

У главним улогама: Ти Фалко, Јакопо Олмо Антинори, Сониа Бергамаско...

Филм који је режирао Бернардо Бертолучи биће приказан 06. фебруара на Другом програму РТС-а.

Љубав долази касније, 2013 - У овој романтичној трагедији, љубавној драми се преплићу три приче чији актери покушавају да, током једне ноћи, реше своје емотивне проблеме и нерешене везе из прошлости. Свако од ликова преживљава своју усамљеност са другима.

Улоге: Милица Стефановић, Андреј Шепетковски, Горан Јевтић, Љубинка Кларић...

Љубавна трагедија Хаџи-Александра Ђуровића биће приказана 11. фебруара на Другом програму РТС-а.

Љубав (Amour, 2012) - Жорж и Ана су у својим осамдесетим. Они су пензионисани професори музике. Њихова ћерка живи у иностранству и такође је музичарка. Једног дана Ана претрпи напад. То ставља на искушење њихову љубав...

У главним улогама: Жан-Луј Трентињан и Емануел Рива, Изабел Хупер...

Филм Михаела Ханекеа, који је освојио Златну палму на Канском фестивалу 2012. године, биће приказан 13. фебруара на Другом програму РТС-а.

На путу (On the Road, 2012) - Филм бразилског редитеља Валтера Салеса, познатог по филму Дневник мотоциклисте, адаптација је романа Џека Керуака у којој главне улоге тумаче Кристен Стјуарт, Сем Рајли и Гарет Хедланд.

Након очеве смрти, Сал, писац у успону, упознаје Дина Моријартија, бескрајно шармантног бившег криминалца, ожењеног веома либералном и заводљивом Мерилу.

Сал и Дин одмах постају пријатељи. Решени да не остану робови спутаног живота, гладни слободе, троје младих људи крећу на пут у потрази за светом, за другима, за собом.

Улоге: Кристен Стјуарт, Виго Мортенсен, Ејми Адамс, Кирстен Данст, Стив Бушеми, Гарет Хедланд, Елизабет Мос, Сем Рајли, Том Стериџ, Теренс Хауард...

Oстварење ће бити приказано 18. фебруара на Другом програму РТС-а.

Анђеоски део (The AngelsShare, 2012) - Роби кришом посећује породилиште да би видео сина, заклевши се да дете неће имати трагичан живот попут његовог.

Пошто је избегао затвор за длаку, дата му је последња шанса - добротворни рад у граду. Тако упознаје Рина, Алберта и Моа, који, као и он, не могу да нађу посао због криминалне прошлости.

Мислећи да ће им то помоћи у животу, одају се пићу, али не јефтином вину, већ најбољем молт вискију на свету.

У главним улогама: Пол Браниган, Џон Хеншо, Гари Мејтланд...

Филм који је режирао Кен Лоуч освојио је награду жирија у Кану 2012. године, као и БАФТА Скотланд награду. Филм ће бити приказан 21. фебруара на Другом програму РТС-а.

Најбоља понуда (La migliore offerta, 2013) - Вирџил Олдман је богат, познат, талентован и бескрупулозан аукционар и колекционар чији елитизам комбинован са опсесивно-импулсивним тенденцијама надокнађује његову усамљеност.

Највећу радост даје му његова тајна колекција женских портрета из сваке ере и сваког жанра коју је сакупио на непоштен начин и без кајања. Пошто је нарциосоидан, не саосећа с људима које је преварио.

Када га контактира наследница која жели да прода извесна уметничка дела, изнервиран је због тога што она комуницира с њим само телефоном.

Убрзо то почиње да га интригира, да би коначно постао опчињен мистеријом која је окружује. У његовим очима она је савршена жена - прелепа, паметна и недостижна. Њихов однос уз још двоје нових пријатеља промениће његов свет на невероватне начине.

У главним улогама: Џефри Раш, Џим Стерџес, Силвија Хокс.

Филм који је режирао Ђузепе Торнаторе биће приказан 25. фебруара на Другом програму РТС-а.

С љубављуМерилин (Love, Marilyn, 2012) - Документарни филм обилује одломцима из књига које су написали пријатељи Мерилин Монро, као и цитатима из њеног дневника и писама.

Од свих звезда у историји Холивуда, нико није имао „снажнију мешавину гламура и трагедије" него Мерилин Монро.

Филм истражује живот и мисли ове филмске звезде и како је она остварила свој сан одлучношћу и смелошћу.

Осим тога, кроз разговоре са Мерилиним колегама и познаницима, откривамо њену емоционално самоуништење под сексистичким притисцима Холивуда.

У главним улогама: Ф. Мареј Ејбрахам, Елизабет Бенкс, Ејдријан Броди...

Филм који је режирала Лиз Гарбус биће приказан 26. фебруара на Другом програму РТС-а.

Велики мајстор (The Grandmaster, 2013) - Прича о славном учитељу борилачких вештина - Ип Мену, који је обучавао и Бруса Лија! Видећемо како је редитељ Кар Ваи Вонг видео овог изузетног човека, обзиром да су у периоду 2008-2010. године већ снимљена три прилично успешна филма о Ип Мену. Хонгконшки кандидат за Оскара 2014 биће приказан 08. марта на Првом програму РТС-а у 21 час!

У главним улогама: Тони Ланг Чиу Ваи, Зији Занг, Јин Занг.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару