Читај ми!

Кенедијеви

Осам епизода драматичне приче о успону и паду најпознатије политичке династије на свету - „Кенедијеви“ аутора и сценаристе Стивена Крониша, сваке суботе на Првом програму РТС-а.

У атмосферу бурних догађаја током четрдесетих, педесетих и шездесетих година прошлог века, смештена је прича о политичким амбицијама, храбрости, љубави, љубомори, мржњи и похлепи.

У фокусу приче је Џозеф П. Кенеди сениор, човек вођен жељом за влашћу и моћи, који је извршио пресудан утицај на своје синове да започну своје политичке каријере. Он је и сам, током тридесетих година 20. века, покушавао да постане први католички председник Сједињених Америчких Држава, али је, на своју велику жалост, стигао „само" до места амбасадора у Великој Британији. Његова про-нацистичка излагања коштала су га како дипломатске, тако и даље политичке каријере, па је одлучио да даље амбиције оствари кроз своје синове - Џозефа Јуниора и Џона Ф. Кенедеија, познатог под именом Џек.

Ове околности изазивају велику борбу за очеву наклоност између два брата. За обојицу је било врло важно да се докажу као војници током Другог светског рата. Иако је очев фаворит био старији син, Џозеф Јуниор, кога је послао да служи као пилот, млађи Џек добија медаљу за херојство ратне морнарице.

Бесан од љубоморе, Џозеф јуниор захтева да му буду поверени све тежи задаци, како би и он зарадио медаљу, али гине у акцији изнад Европе.

Након ових догађаја, сва пажња Џозефа сениора усмерена је на Џека, иако он у почетку не показује довољно жеље, а ни способности да се бави политиком на највишем нивоу. Ипак, на очево изричито инсистирање, кандидује се за Конгрес, а када, уз помоћ очеве махинације са бројањем гласова, добија изборе, спрема и кандидатуру за Сенат. Победа на изборима за Сенат отвара му врата ка коначном циљу - уласку у Белу кућу.

Џеков пут ка врху прате проблеми са супругом, Жаклином Џеки Кенеди. Џеки је љубоморна због љубавних излета свог мужа, а поготово због скоро отворене везе са лепом асистетнкиљом Елен. Она чак прети разводом, али одустаје да га то не би пореметило у изборној трци.

Коначно, на изборима 1960. године, Џек Кенеди побеђује Ричарда Никсона, најмањом разликом у историји председничких избора у Америци.

Један од најзаслужинијих за победу је и његов млађи брат Роберт Боби Кенеди, који је био и шеф изборног штаба.

Одмах након победе, Џозеф Сениор захтева да Џек именује Бобија за Државног тужиоца. Иако Боби у почетку одбија да уђе у политику, ни он не успева да се одупре амбицијама доминантног оца. Ипак, много већи проблем за Кенедијеве представљају велике међународне политичке кризе, које избијају одмах по Џековом уласку у Белу кућу.

У улози Џека Кенедија појављује се Грег Кинер, који је публици познат по улогама у филмовима Мала госпођица Саншајн и Добро да боље не може бити.

Жаклину Оназис глуми популарна Кејти Холмс, Бобија Кенедија Бери Пепер, а Џозефа сениора Том Вилкинсон, познат по филмовима Истеривање Ђавола из Емили Роуз и Вечни сјај беспрекорног ума.

Аутор и сценариста серије је Стивен Крониш, који се прославио криминалистичким серијама Профајлер и 24.

Улоге: Грег Кинер, Кејти Холмс, Бери Пепер, Том Вилкинсон...

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару