Читај ми!

Филмови Вудија Алена

Сваке недеље током августа, септембра и октобра на РТС-у биће емитовани филмови америчког режисера, писца и глумца, једног од најутицајнијих и најцењенијих људи у свету филма – Вудија Алена.

Он је интелектуалац који обожава спорт и комичар са смислом за озбиљне драме. Овај уметник, познат по томе да може спојити неспојиво, поред тога што је писао и режирао, такође је и тумач главних улога у већини својих филмова.

Вуди Ален, страствени кинематограф, признаје да највише воли да снима у свом суседству и без много мукотрпног рада, јер воли да ужива у животу. Од 04. августа, сваке недеље Први програм Јавног сервиса резервисан је за остварења у којима ћемо несумњиво уживати.

Циклус почиње 04. августа филмом Хари ван себе (Deconstructing Harry, 1997). Тумач главне улоге, сценариста и режисер ове веома мрачне комедије о писцу Харију Блоку, човеку који не може да се снађе у стварном животу, али који изузетно добро функционише у уметности, јесте Вуди Ален.

Хари је, до сада, имао шест психијатара, три брака и остало му је само неколико пријатеља од којих се није отуђио. Он свој хаотични живот користи као потку за писање, што изузетно нервира његове пријатеље, љубавнице и породицу.

Док своје незадовољство које стално расте утапа у таблетама и сексу, Хари добија позив за уручење награде на колеџу који је похађао, иако на њему никада није дипломирао. Он има проблема да нађе некога ко ће са њим провести викенд на том симпозијуму.

Његова девојка Фреј (Елизабет Шу) управо га је оставила да би се удала за његовог пријатеља Ларија (Били Кристал). Његов најбољи пријатељ Ричард (Боб Балабан) плаши се да ће доживети срчани удар. Бивша супруга Џоан (Кристи Елин), некадашњи терапеут, не дозвољава му да на симпозијум поведе њиховог сина, а некадашња свастика Луси (Џуди Дејвис) спремна је да га убије.

Не одустајући од намере да присуствује симпозијуму, Хари унајмљује проститутку Куки (Хејзел Гудман), киднапује сина, приморава Ричарда да му прави друштво и креће на пут, где несрећа чека да се догоди.

Споредне улоге тумаче: Робин Вилијамс, Деми Мур, Џулија Луис-Драјфус, Ериг Богозиан, Ејми Ирвинг, Ричард Бенџџамин, Мјуријел Хемингвеј и Џули Кавнер.

Следеће недеље 11. августа следи остварење Бити најбољи (Sweet and Lowdown, 1999) са Умом Турман и Шоном Пеном у главним улогама.

Ремек-дело једног од највећих мајстора филмске уметности, легендарног хроничара Њу Јорка и једне од његових истинских икона, Вудија Алена!

Сјајна филмска фотографија, уз фантастичан глумачки перформанс и мајсторско кориштење музике, учиниле су овај филм једним од модерних независних класика!

Тридесетих година прошлог века Емет Реј био је на врху, други најбољи јазз гитариста на свету, одмах иза његовог идола Ђанга Рајнхарта. Али, иза светала позорнице он је неодговоран, арогантан алкохоличар.

Прати се његов живот - опијања, необични хобији попут убијања пацова и гледања возова како пролазе. Емет сања о слави и богатству свирајући музику свог идола Рајнхарта.

Остварење Проклетство шкорпиона од жада (The Curse of the Jade Scorpion, 2001) биће емитовано 18. августа.

Сценариста и редитељ Вуди Ален у овој романтичној комедији враћа се на Менхетн у четрдесете године прошлог века.

Он је Бригс, истражитељ агенције за  осигурање кога су непогрешиви инстинкти довели до тога да успешно закључи случај крађе Пикасове слике. Иако је успешан у свом послу, Бригс је стално на мети Бети Ен Фицџералд (Хелен Хант), експерта за ефикасност, јер он одбија да прихвати модерне технике решавања злочина.

Бригс се брани тврдњама да је способан да се убаци у ум криминалца, али то му неће бити од велике помоћи када њега и Бети Ен хипнотише мађионичар Волтон (Дејвид Огден Стирс).

Служећи се забавним триком Волтон је хипнотисао Бригса и Бети Ен, тако да почну да верују да су изузетно заљубљени љубавни пар.

Волтон их задржава хипнотисане и после те вечери, наређујући Бригсу да опљачка куће богаташа које су заштићене алармним системом који је сам Бригс осмислио.

Не сећајући се својих крађа, фрустрирани детектив не може да реши серију пљачки, а ситуацију му не олакшава ни чињеница да га и даље привлачи Бети Ен, која је у љубавној вези са њиховим шефом (Ден Ејкројд).

Последње недеље августа 25, биће емитован филм Љубав и све остало (Anything Else, 2003).

Џејсон Бигс игра Џерија Фолка, младог њујоршког писца, који се на први поглед заљубљује у слободоумну девојку Аманду.

Џери је исфрустриран момак који не зна да каже "не", било да је у питању његов терапеут, неспособни агент или Аманда, чији лик тумачи Кристина Ричи. Аманда, и сама са збрком у глави, не олакшава Џеријеву ситуацију. Њих двоје су у платонској вези више од шест месеци. Долазак њене мајке алкохоличарке у њихов мали стан јесте додатан разлог за даље неспоразуме.

Једино светло у тунелу долази у лику старијег њујоршког писца Дејвида, игра га Вуди Ален, за кога Џери верује да има одговоре на све што га мучи. Испоставља се да је Дејвид у још већој конфузији и питање је докле ће његова параноја довести ову необичну дружину.

Читавој причи допринеће комични лик неспособног агента, кога игра Дени де Вито. Џери је негде чуо фразу "живот је као и све остало", али врло брзо открива да је живот са непредвидивом Амандом нешто више.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару