Фестивал фестивала у новембру

Шеста сезона ексклузивног циклуса Фестивал фестивала на Радио-телевизији Србије. Сваког четвртка у 22 часа на Другом програму премијере победника и учесника престижних филмских фестивала са свих страна света.

Филмови који су обележили филмске фестивале широм света поново на РТС-у. Најразличитији жанрови, кинематографије и ауторски приступи.

Од октобра сваког четвртка у 22 сата на Другом програму гледаћете филмове, који су имали запажене успехе на водећим интернационалним фестивалима од Кана и Венеције, преко Мадрида, Сан Себастијана, Берлина, Њујорка, па све до Лос Анђелеса.

У другом месецу шесте сезене ексклузивног циклуса, гледаћете француско остварење Man to Man, 2005, чију режију потписује Режи Варгниер.

Остварење говори о антрополозима који лове пигмеје, како би детаљно истраживали везу између човека и мајмуна.

Доктор Џејми Дод је усхићен, јер је коначно успео да зароби два пигмеја. Он их одводи у Шкотску, уз помоћ Елене Ван ден Енде, жене која тргује дивљим животињама по Европи.

Уз помоћ ове авантуристкиње и два пријатеља, антрополога Александра и Фрејзера, Џејми ће доћи до невероватног открића...

Након тога биће емитован филм Безимени (Sin Nombre, 2009) редитеља Керија Фукунаге.

Тинејџерка Сајра, која живи у Хондурасу планира да започне бољи живот САД-у, ни не слутећи да је тамо чекају уклети људи.

Млада Сајра чезне за бољом будућношћу. Зближавање са дуго одсутним оцем даје јој једину реалну опцију - да заједно са њим и ујаком емигрира у Мексико, а потом у САД где ће имати боље животне услове.

Када се буду докопали Мексика, Сајра ће упознати свог вршњака, проблематичног Каспера, који ће јој променити живот из корена...

Затим следи италијански филм Негде (Somewhere, 2010), који је редитељки и сценаристкињи Софији Кополи донео "Златног лава" на фестивалу у Венецији.

Главни лик је разуздана холивудска звезда Џони (Стивен Дорф), који у луксузном хотелу пије, гута пилуле и упушта се у кратке авантуре са женама које не познаје, све док му бивша супруга не пошаље на старање њихову 11-огодишњу ћерку.

Џони се уз дете полако буди, схвата да проводи испразне дане и почиње да се пита шта стварно жели у животу.

Критика је истакла да ауторка у овом "ненаметљивом портрету емотивно истрошеног глумца бруси свој дар да ствари прикаже трагикомично и са фином меланхолијом".

Након тога следи шпански филм Сиротиште (The Orphanage, 2007) чију режију потписује Хуан Антонио Бајона.

Лаура се са породицом враћа у сиротиште у којем је одрасла, са намером да отвори дом за децу са инвалидитетом.

Ново окружење побуђује машту њеног сина, који осмишљава сваки пут све замршеније игре.

Ова чињеница прилично узнемирује Лауру, толико да почиње да мисли да у самој кући постоји нешто што прети њеној породици.

Лаури се дешава нешто чудно и, упркос томе што је жена чврстих принципа, њен свет је уздрман овим дешавањима и више није сигурна ни у шта у шта је до сада веровала...

Последње недеље новембра на програму је филм My Blueberry Nights, 2007.

Чувена џез дива Нора Џонс дебитовала је у филму редитеља Вонг Кар Ваија у причи о проналажењу себе у хаотичној свакодневици, делом се фокусирајући на чувени амерички сан.

Елизабетино (Нора Џонс) срце је сломљено. За утеху, она навраћа код Џеремија (Џад Лав) на питу од боровнице и мало разговора.

Добија добар савет од свог пријатеља и одлази из града, како би лакше преболела несрећну љубав.

Невада постаје њен нови дом, запошљава се у казину. Уз све интересантне догађаје, у новим градовима, открива многе приче о несрећним везама.

Али онда се појављује Џереми, који јој у потпуности мења погледе на живот.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару