Читај ми!

Теса

Удружење слепих „Хомер“ и Филмски програм РТС-а заједнички реализују пројекат емитовања филмова за слепе, сваког месеца на Јавном сервису.

Сврха овог програмског подухвата јесте да се квалитетна страна филмска остварења посебно прилагоде - описно и дијалошки синхронизују на српски језик и тако учине доступним за слепе.

У синхронизацији учествују професионални глумци, а на такав начин ће у наредних годину дана бити обрађено и презентовано много играних филмова.

Остварење Теса (Tess) из 1979. године у режији Романа Поланског је адаптација романа "Tess of the d'Urbervilles" Томаса Хардиса.

Прича се одвија у Енглеској, током викторијанског периода и говори о тврдоглавој, младој сељанки Теси, коју тумачи Настасија Кински.

Тесу отац Џон шаље да ради код племићке породице Дубервил, са којом су у крвном сродству.

Међутим, ова лепа девојка запада за око Алеку Дубервилу, који покушава да је придобије на све могуће начине, често јој поклањајући јагоде и руже.

Док Теса на њега гледа искључиво као на рођака, обраћајући му се са пуно поштовања, Алек је упоран и подмукао. У налету „лудила" силује Тесу.

Девојка остаје трудна и осрамоћена. Рађа болесну бебу, која врло брзо умире.

Након неколико месеци, Теса одлази да ради као млекарица на фарми крава. Ту упознаје своју праву љубав - амбициозног младог пољопривредника из угледне породице, по имену Ејнџл Клер.

Заљубљују се, Ејнџл верује да је Теса невина, али она не помиње да је била са Алеком, а камоли да је рађала.

Венчавају се и она одлучује да му прве брачне ноћи каже истину о себи. Разочаран, Ејнџл је одбацује и одлучује да се разведе.

Изненада, Теси јављају да јој је преминуо отац Џон, а њену породицу нема ко да издржава.

Будући да готово гладују и да ће ускоро остати без свог дома, Теса је приморана да потражи Алека и буде његова љубавница, како би издржавала мајку, браћу и сестре...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару