Читај ми!

Фестивал фестивала у мају

Нова сезона ексклузивног циклуса „Фестивал фестивала“ наставља се и током маја. Сваког четвртка у 22 часа на Другом програму РТС-а, филмови победника и учесника престижних филмских фестивала са свих страна света.

Мајско издање већ традиоционалног филмског циклуса „Фестивал фестивала" почиње филмом Убица у мени (The Killer Inside Me, 2010) Мајкла Винтерботома, који говори о привлачном, шармантном и повученом заменику шерифа из малог града, Луу Форду.

Проблеми са женама. Проблеми са спровођењем закона. Стални раст броја убистава у западном Тексасу, на територији која је под његовом надлежношћу. Проблем је и чињеница да је садиста, психопата и убица.

Затим следи остварење Три (Drei, 2006) редитеља Тома Тиквера, које говори о више од 40 парова, који сплетом чудних околности улазе у везу са истим човеком.

Прича прати заљубљивања у истог човека и приказује неку врсту сексуалне утопије, људе који своју сексуалност и љубав доживљавају на много отворенији и слободнији начин него што је уобичајено.

Током маја гледаћете и филм Пророк (A Prophet, 2009) Жака Одијара, који је нa 35. додели француске филмске награде Цезар у Паризу освојио чак девет признања, међу којима је најзначајније за најбољи француски филм у 2010. години.

Ова снажна драма чија се радња одвија у затвору, награђена је гран пријем жирија на фестивалу у Кану и наградом БАФТА у Лондону.

Деветнаестогодишњи младић Малик иза себе има доста година робије у малолетничком затвору, а сада је поново осуђен...

У затвору влада подела између Корзиканаца и муслимана, а Малик се ипак нада да му то неће представљати проблем и да ће служити казну без инцидената.

Међутим, представник корзиканских затвореника, садиста и мафијаш по имену Цезар Лућани, врбује Малика да буде део Корзиканаца и увлачи га у прљаве послове...

Након тога биће емитован филм Хористи (The Chorus, 2004) Кристофа Баратјеа, који је освојио укупно 18 награда и две номинације за Оскара.

Најславнији светски диригент - Пјер Моран, враћа се у Француску на сахрану своје мајке, где сазнаје да је недавно преминуо и професор музике у школи за проблематичну децу, коју је као дечак и сам похађао, као и да му је у наследство оставио свој дневник.

Чим Пјер почне да чита дневник, заједно са њим започињемо путовање у 1949. годину, где смо - кроз очи нашег протагонисте - сведоци тога какав је био утицај професора Клемента Метјуа на читаву гнерацију ђака.

Метју је талентовани музичар, али због недостатка посла постаје помоћни професор у школи за проблематичне дечаке, коју "чврстом руком" води репресивни управник Ракин.

Тамо ће уз помоћ музике и новооснованог управног одбора преобратити највећег неваљалца у школи - Пјера Морана, у чију је мајку заљубљен, али и утицати на читаве генерације младих ђака.

Последње недеље маја биће емитован филм Жена за украс (Potiche, 2010), француског редитеља Франсоа Озона.

Сен-Жидул, северна Француска, 1977. године. Сузана је покорна жена везана за кућу. Удата је за богатог индустријалца Роберта Пужола, који гвозденом руком управља својом фабриком, а тиранин је и у кући, са децом и женом која му служи као трофеј.

Када радници ступе у штрајк и узму Роберта као таоца, Сузана преузима управљање фабриком.

На свеопште изненађење доказује се као способна и асертивна жена од акције. Међутим, када се Роберт врати на посао у топ-форми, ствари се компликују.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару