Читај ми!

ФИЛМОВИ ЗА СЛЕПЕ НА РТС-у

Гојине утваре

Удружење слепих „Хомер“ и Филмски програм РТС-а заједнички реализују пројекат емитовања филмова за слепе, сваког месеца на Јавном сервису.

Сврха овог програмског подухвата јесте да се квалитетна страна филмска остварења посебно прилагоде - описно и дијалошки синхронизују на српски језик и тако учине доступним за слепе.

У синхронизацији учествују професионални глумци, а на такав начин ће у наредних годину дана бити обрађено и презентовано много играних филмова.

Kрајем мaja на Другом програму РТС биће емитован последњи филм Милоша Формана Гојине утваре (Goya's Ghosts, 2006), костимирана драма смештена у Шпанију, 1792. године.

Период је инквизиције, а шпанска је била нарочито позната по својој окрутности.

Прогоњени су протестанти, јевреји и вештице, али и уметници за чија дела се веровало да заузимају сатиричан став према цркви.

Млада Инес (Натали Портман) је Гојина (Стелан Скарсгард) муза. Једне вечери са пријатељима одлази у гостионицу, где се послужила свињетина коју Инес из неког разлога одбије.

То одбијање није промакло члановима инквизиције који је оптужују за јеврејство и подвргавају мучењу, у чему се истиче брат Лоренцо (Хавијер Бардем).

Инесин отац, у сарадњи са Гојом, неуспешно покуша да је избави из затвора, али под притиском батина и мучења, Инес потписује лажно признање.

Тада њен богати и моћни отац, Томас Билбатуа (Хозе Луис Гомез) одлучује да се освети Лоренцу приморавајући га батинама да потпише документ у коме признаје да му је мајка мајмуница.

Зато он одлази из Шпаније са репутацијом лажова, а Гоја постаје изузетно непопуларан, насликавши веома непријатан портрет краљице Марије Луизе (Бланка Портиљо), под повереништвом њеног супруга, краља Карлоса Четвтртог (Ренди Квејд).

Без обзира на све, Инес, због потписаног признања, и даље остаје у затвору.

Петнаест година касније, док Наполеонове трупе нападају Шпанију и инквизиција коначно бива уништена, Лоренцо је постао следбеник Алијансе и враћа се у домовину.

Он покушава да ослободи Инес из затвора и не очекује да ће га шокирати оно што ће открити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару