Читај ми!

Достојевски- Тражили сте гледајте

После многобројних екранизација романа Фјодора Михајловича Достојевског (1821-1881), дошло је време да се сними и биографија тог класика. Телевизијска серија, редитеља Владимира Хотиненка, биће поново емитована на Другом програму РТС.

Обухваћене су три деценије најбурнијег периода живота Достојевског - од осуде на смртну казну због припадности револуционарном клубу петрашеваца 1849. године, до рада на роману „Браћа Карамазови" 1879. године.

Хотиненко је изјавио руским медијима да се одлучио да снима филм о Достојевском зато што је тај велики писац имао врло богату и драматичну биографију, која је интересантна и нашим савременицима.

„У његовом животопису има много тога што може да привуче пажњу и данашњег гледаоца: љубав, новац, политика, стваралаштво, губици...", навео је Хотиненко.

Према његовим речима, Достојевски је и потресан пример људске храбрости, а и данас може много помоћи Русији да што боље схвати саму себе и своја стремљења.

„Наш менталитет и карактер обично не схватају и мало разумеју на Западу, а Достојевског су схватили, прихватили и разумели, за њих је он највећи и најважнији руски писац", рекао је Хотиненко, додајући да је Достојевског одликовао универзални дух.

Редитељ је додао да га у животу писца „Злочина и казне", интересују оне чињенице које ће га представити као живог човека.

„Нећу да он на екрану буде сличан споменику. Важне су ми његове слабости, одушевљења, све оно што га чини блиским нама. И то како је играо на рулету и губио, како је писао жени писма и како се понижавао. То неће свакако бити онај Достојевски који нас гледа са портрета знаменитог сликара Перова, мада ћемо га показати и у таквом светлу. Посебно се издваја једна епизода у којој Перов, кога игра познати уметник Александар Петров, слика пишчев портрет", рекао је Хотиненко. У серијалу ће велику улогу, као и у животу Достојевског, играти и жене.

Достојевски се три пута женио, не рачунајући пролазну авантуру, као што је била Александра Шуберт, на пример. Далеко од тога да је био заводник, али о тој страни његовог живота је мало познато читалачкој јавности и серија би требала да попуни ту празнину у масовној свести.

Телевизијску серију, у продукцији ТВ канала Росија 1, снимио је редитељ Владимир Хотиненко, према сценарију Едурда Володарског.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару