Читај ми!

Трилогија боја

Пољски синеаста Кшиштоф Кишловски снимио је филмску трилогију „Три боје: Плаво, Бело, Црвено“, која се бави темама слободе, једнакости и братства. У продукцији Мартина Кармица остварења су постигла велики успех на престижним филмским фестивалима.

Прве недеље априла (02.04) на Другом програму РТС биће емитован филм Три боје: Плаво (Trois couleurs: Bleu, 1993)- Жили је изгубила мужа, великог композитора Патриса, и ћеркицу Ану у саобраћајној несрећи. Она намерава да изврши духовни суицид анонимним животом у Паризу, далеко од личних обавеза, љубави и жалости.

Међутим, људи из њеног претходног живота су и даље ту. Оливије, млади Патрисов помоћник, дуго је заљубљен у Жили.

Да би је натерао да се извуче из своје отуђености, одлучује да доврши концерт „За Европу", дело које је остало недовршено због композиторове смрти.

Стварност коју чине људи којима је стало до ње и једно изненадно откриће, као и музика око које се прича окреће, деловаће исцељујуће на Жили и неодољиво је повући натраг у свет живих.

Главне улоге тумаче: Жилијет Бинош, Бено Режен, Флоранс Пернел, Шарлот Вери, Филип Волтер.

Награде: Венецијански филмски фестивал - Златни лав: најбољи филм, најбоља глумица и најбоља фотографија

Три боје: Бело (Trzy kolory: Bialy, 1994)- Остварење које се бави деструктивном динамиком односа, базираној на великој неравноправности.

Карољ је Пољак, фризер у Паризу. Шљампаве ципеле и чаплиновски ход. Бедник, рекли би. Насупрот њему - Доминика. Парижанка какву је види пољски режисер. Високе потпетице, крзно, женствена и готово хистерична. Она тражи развод јер брак није „консумиран".

На западу, ружне ли речи, „консумирамо" чак и брак. А Карољ није неки „консумент". С чешљем и фризерском дипломом, он мисли само једно- натраг у Пољску. Можда ће га тамо „признати"; можда ће поново освојити Доминику.

Главне улоге у остварењу које ће бити емитовано 09. априла на Другом програму тумаче: Збигњев Замаховски, Жули Делпи, Јануш Гајош, Јежи Стухр, Александер Бардини.

Награде: победник Берлинског филмског фестивала

Три боје: црвено (Trois couleurs: Rouge, 1994)- Валентина, студенткиња и манекенка, игром случаја упознаје човека кога зову једноставно - Судија. Он је пензионер, затворен, помало циник. Прислушкује телефоне својих суседа, продаваца, чак и метеоролошку службу.

Држи се по страни од живота других људи, све док га сексуално злостављање 12-годишње девојчице не доведе у моралну дилему.

Искупљење стиже као исповест, али не свештенику, него полицији. С временом постаје способан да спасе невине, пошто упозна Валентину.

Захваљујући сусрету са Судијом, Валентина упознаје Огиста и заљубљује се у њега. И љубав је један од видова избављења, како за Валентину и Огиста тако и за Судију, који, мада је разочаран у љубав, поново почиње да контактира с људима.

Главне улоге тумаче: Ирене Јакоб, Жан-Луј Трентињан, Фредерик Федер, Самуел ле Бихан, Теко Селио.

Остварење које је добило три номинације за Оскара, биће емитовано 16. априла на Другом програму РТС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару