Читај ми!

Шерлок Холмс на РТС-у

Модернизоване авантуре контроверзног детектива Шерлока Холмса, који је поникао у машти шкотског аутора Артура Конана Дојла, током марта, суботом, на Првом програму РТС-а. Реприза три епизоде мини-серије и премијера три нове, у високобуџетној продукцији “Би-Би-Сија” (BBC), доносе нове приче о најславнијем становнику Улице Бејкер.

У модернизованој верзији детективских авантура Шерлока Холмса, радња је смештена у Лондон с почетка 21. века.

Први филм (03. марта) носи назив Пинк студија (A Study in Pink, 2010). Полиција истражује смрт неколико људи за које се верује да су починили самоубиство, тако што су попили отровну пилулу.

Међутим, како не могу да реше мистериозне случајеве, обраћају се за помоћ Шерлоку Холмсу, који закључује да постоје различити елементи који указују на серијског убицу.

Холмс и Џон Вотсон убрзо одлазе у Улицу Бејкер, да би наставили да раде на том случају и убрзо откривају детаље које нико није могао ни да слути.

Све жртве убијене су играјући опасну игру руског рулета са отровним пилулама, међу којима је једна била сасвим безопасна, а друга смртоносна.

Шерлок највише екранизовани лик

Шерлок Холмс је уписан у Гинисову књигу рекорда као најчешће екранизовани лик са око 70 глумаца у тој улози и са више од 200 филмова и серија. У првој америчкој адаптацији из 1916. године, главну улогу играо је поменути Вилијам Џилет.

Филм није био заснован само на једној авантури, већ на комбинацији мотива. Почев од 1939, Базил Ратбон играо је Холмса у чак 14 филмова. Василиј Ливанов је био совјетска верзија Џеремија Брета, а изабран је зато што личи на лик који је креирао Сидни Паџет за илустровање оригиналних прича.

Према мишљењу многих, најбољи Холмс је био незаборавни Џереми Брет, који је славног детектива глумио читаву деценију у „Гранадином" серијалу из 1985. године..

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару