Читај ми!

Жан Рено на РТС

Током марта на Првом програму РТС-а биће емитована остварења која су обележила стваралаштво легендарног француског глумца Жан Реноа- „Операција месни нарезак“, „Последња битка“, „Велико плаветнило“, „Најужи круг“, „Кеш“ и „Професионалац“.

Циклус филмова са Жан Реноом започињемо остварењем Операција месни нарезак (L'opération Corned-Beef, 1991), причи о детективу Филипу Болиерију (Жан Рено), који прати бившег пуковника Заргаса, озлоглашеног трговца оружјем.

У Паризу тајна служба окупља велики број агената, како би разоткрили заверу око противзаконите трговине, а један од њих на све начине покушава да узме неколико дана одмора, како би прославио годишњицу брака. Ова замисао би могла да преокрене случај...и следи права конфузија, испреплетана низом комичних догађаја...

Заједно, они ће морати да преговарањем прођу кроз лавиринт политичке саботаже и конфузије како би обавили задатак.

Остварење чију режију потписује Жан Мари Пори, биће емитовано 05. марта.

Затим следи филм Последња битка (Le Dernier Combat, 1983), који је снимљен без дијалога, а награђен је са седам престижних филмских награда. Радња се одвија у блиској постапокалиптичкој будућности.

Опустошеним пределима крећу се припадници банди у потрази за храном и преживелим, добро скривеним женама.

Међу тим очајницима је и усамљени младић, који покушава да преживи од данас до сутра. Филм који је режирао Лик Бесон, биће емитован 06. марта.

Серијал наставља остварење Велико Плаветнило (Le Grand Blue, 1988), први филм француског редитеља Лика Бесона, који је снимио на енглеском језику.

Прича о рониоцима који померају границе могућег у освајању морских дубина. Филм обрађује теме посвећености, љубави, доказивања и такмичења, како против других тако и против самог себе.

Енцо (Жан Рено) и Жак (Жан Марк Бар) су дугогодишњи пријатељи. Пријатељство је започело у детињству на Медитерану и од тада их веже незаситна љубав према роњењу. Након што је Жаков отац приликом једног роњења погинуо, момци су изгубили контакт.

Неколико година касније, млада службеница Џоана мора да иде у Перу где упознаје Жака, који ради за групу научника. Иако се Џоана лудо заљуби, они се ипајк не упознају боље.

Недуго затим, сазнаje да се одржава такмичење за рониоце у Таормини, у Италији. Да би опет видела Жака, она измисли причу како би је компанија послала на пословно путовање.

У Таормини је и Енцо, светски првак који зна да га само Жак може победити. Коначно, Џоана и Жак се зближе, међутим, Жак је у свом срцу више делфин него човек. Филм ће бити емитован 09. марта.

Остварење Најужи круг (Ultimate Heist, 2009) Лорена Туела, на програму је 28. марта. Круг насиља окружује младог човека Гаспара Улијеа, који покушава да се ослободи банде која се намерила на његовог застрашујућег оца Жана Реноа.

Малакијан клан, породица јерменских гангстера, контролише подземље Јужне Француске. На њеном челу налази се бриљантни и насилни кум Мило Малакијан, који влада тим светом.

Његов син и наследник, Антон, сања о томе да се ослободи свега тога, да би могао да живи са својом девојком Елоид, неким ко је изван клана и самостално доноси своје одлуке.

Али најужи круг банде записан је крвљу. Да би изашао, не само да Антоан мора да се суочи са сопственом судбином, већ и са човеком који се заклео да ће срушити његовог оца- инспектором Сонијеом.

Борба за живот и смрт уследиће током смеле и спектакуларне пљачке, коју Малакијан клан припрема као свој коначни посао.

Два дана касније, 30. марта, биће емитован филм Кеш (Cash, 2008) Eрика Безнарда. Кеш, најелегантнији преварант Париза води уносну превару са фалсификатима, али то је само „предјело".

Кеш има на уму план за већу и бољу шему на француској Ривијери: дијаманте. Али сенка легендарног преваранта Максима се надвија над операцију. Привлачна и опасна жена жели свој део колача. Савезништва се склапају и растурају.

Преваре и издаје су део игре. Само је једна ствар сигурна. Рачуни ће бити намирени. Смрт пријатеља и брата ће бити освећена. Неко мора да изгуби. Али ко ће то бити?

Циклус филмова са Жан Реноом завршава се остварењем Професионалац (Leon: The Professional, 1994) Лика Бесона, које је на програму 31. марта.

Леон је имигрант, који живи повученим и мирним животом, пије само млеко, међутим, његово занимање је професионални убица. У његовој згради станује мала Матилда, дванаестогодишња Њујорчанка, која живи тужан живот с породицом.

Њен отац је криминалац и чува дрогу за корумпираног полицајца Нормана. Једино због чега је девојчица срећна је њен млађи брат.

Отац јој упада у несугласице с Норманом и из освете његов тим убија целу породицу. Преживела је једино Матилда, која је у том тренутку била у продавници. Убрзо сигурност налази у стану необичног суседа.

Када буде сазнала чиме се њен нови пријатељ бави, моли га да јој освети брата, а Леон врло добро зна како треба да поступи у таквој ситуацији.

Труди се на све начине да Матилда одустане од освете, међутим, његова жеља да је извуче из проблема је безуспешна. У исто време, корумпирани полицајац жели да уклони јединог сведока убиства, малу Матилду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару