Читај ми!

Мис Марпл се враћа на РТС

После интригантних авантура Херкула Поароа, на програм РТС-а долази госпођица Марпл која у најбољем стилу „краљице кримића“ расветљава мистериозне злочине. Сваке суботе на Првом програму РТС-а, у 16.45.

Госпођица Марпл се увек труди да буде заинтересована за оно што се другим људима догађа, мада ништа толико не побуђује њену радозналост као изненадна смрт, скандал, уцена, убиство...

Рањени човек у цркви, закопано благо, фатални пад с коња, леш и кројачки метар, девојка којој је смештена крађа, осумњичени са бодежом... Сви случајеви у којима ће запањујућа госпођица Марпл уживати.

За разлику од Поароа, који је био светски човек, госпођица Марпл никуда није мрднула из свог идиличног сеоцета Сент Мери Мид.

Џејн Марпл је други лик по значају у романима славне списатељице Агате Кристи, одмах после Херкула Поароа.

Циклус, у оквиру којег ће бити приказано 20 филмова, укључујући последњи серијал сниман 2010. године, започиње филмом Леш у библиотеци који је Агата Кристи написала 1942. године.

У раним јутарњим сатима у библиотеци породичне куће пронађен је леш младе девојке коју нико не познаје.

Откуд она ту, како је дошла у библиотеку и ко, уопште, у тој кући жели њену смрт, само су нека од питања која муче чланове породице.

Чињенице се, наизглед, не дају повезати... бар док се не појави Џејн Марпл (Џералдин Мекјуан) чије сумње доводе до неочекиваних обрта.

Џејн Марпл је иначе главна јунакиња у дванаест романа и бројним приповеткама Агате Кристи.

Авантуре госпођице Марпл настављају се филмом Убиство у Викаријату. Филм снимљен према истоименом роману "краљице кримића" Агате Кристи из 1930. године у којој је први пут представила своју јунакињу Џејн Марпл.

У малом месту Свети Мери Мид нико није био омраженији од локалног генерала.

Чак је и месни викар, чија је реч била заповест, једном приликом рекао да би његова смрт добро дошла свим становницима тог места.

И злочин као да су призвали. Беживотно тело генерала проналазе у радној соби истог тог викара.

Две особе признају злочин. Међутим, њихове приче се међусобно битно разликују. Шта је мотив и како су починили злочин, остаје мистерија.

Пошто истражитељи не могу да расветле убиство, стара уседелица, госпођица Марпл, у томе види прилику да покаже шта зна.

Госпођица Марпл наставља да решава контроверзне злочине и у трећем наставку прве сезоне У 4.50 са станице Педингтон.

Воз у 4.50 са лондонске станице Педингтон највише је одговарао старијој госпођи Мекгиликади.

Међутим, оно што је видела са прозора свог вагона претворило се у праву мору.

Наиме, у возу који је ишао упоредо са оним у коме се она возила догодило се убиство. Мушкарац који је био њој окренут леђима давио је једну жену која је потом умрла.

И док госпођи Мекгиликади нико није веровао, јер леш није пронађен, а полиција била убеђена да је спавала, сањала или умислила, једино је њена пријатељица, госпођица Марпл беспоговорно поверовала у причу и започела решавање злочина.

Филм је снимљен према истоименом роману списатељице Агате Кристи који је објављен 1957. године.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару